Vondráček Zemana navštívil na jeho přání, personál si ho všiml

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že prezidenta Miloše Zemana navštívil v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na jeho žádost zprostředkovanou hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. V dnešním prohlášení Vondráček také sdělil, že byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem.

"Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení ÚVN. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám," napsal v prohlášení Vondráček. Do nemocnice přijel, jak uvedl v Rádiu Impuls, za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Mynář už byl podle předsedy Sněmovny na místě.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve čtvrtek uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu podle nemocnice pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen.

Vondráček zopakoval, že Zeman před ním vlastnoručně podepsal rozhodnutí o svolání zasedání Sněmovny. Pochyby o tom, zda u prezidenta skutečně byl, mluvil s ním a jestli svolání zasedání podepsal Zeman osobně, ho mrzí, uvedl.

Nemocnice se ve čtvrtečním prohlášení také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Vondráček se dnes ohradil vůči tomu, že Zemanův zdravotní stav komentoval. "Nejsem lékař. Nic takového mi nepřísluší. Proto jsem to ani nedělal a všechny takové dotazy jsem s ohledem na přání pana prezidenta odmítal. Popsal jsem pouze, jak na mě působil, a krátce i to, o čem jsme se spolu bavili. Jsem přesvědčený, že má na tyto informace veřejnost právo," sdělil předseda Sněmovny.

Policie dnes informovala, že ochranná služba neumožní přímý kontakt Zemana s lidmi, kteří předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře. Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá Vondráčkovu návštěvu za chybu. Předseda Sněmovny měl podle ministerského předsedy zohlednit, že situace kolem prezidentova zdraví je vyhrocená.

Personál ÚVN návštěvu Vondráčka zaznamenal, předpokládal souhlas lékaře

Personál Ústřední vojenské nemocnice zaznamenal čtvrteční návštěvu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a prezidentova kancléře Vratislava Mynáře u prezidenta Miloše Zemana. Z úcty k autoritě kancléře ale předpokládal, že byla návštěva konzultována s ošetřujícím lékařem. Na dotaz ČTK to dnes odpověděla Zinke. Uvedla také, že pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, nejsou zpravidla vhodné.

Podle Zinke u návštěv u nemocných v ÚVN je v současnosti standardně kontrolován doklad bezinfekčnosti onemocnění covid-19, návštěva by také měla mít nasazen respirátor. "Strategie na našich odděleních intenzivní péče je taková, že návštěvy nejsou zakazované, ale jsou regulovány tak, aby nebyla narušována léčebná péče, provádění hygieny, potřebných vyšetření a podobně," uvedla.

Podmínkou návštěvy je podle ní vždy souhlas pacienta a každá návštěva musí být ve prospěch pacienta, měla by být pro něj především povzbuzením a podporou. "Proto je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, zda je v danou dobu návštěva vhodná. Zajisté pacienta podpoří návštěva blízkých, nicméně pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, zpravidla nejsou vhodné," dodala.

Okolnosti čtvrteční návštěvy Vondráčka s Mynářem podle mluvčí nemocnice prověřuje v interním šetření. "Nicméně lze informovat, že personál příchozí zaznamenal, avšak veden úctou k autoritě pana kancléře, který patří k častým návštěvám u pacienta, předpokládal, že vhodnost návštěvy byla s ošetřujícím lékařem konzultována," poznamenala. Dodala, že pacient na jednotce intenzivní péče je sice nepřetržitě sledován, nicméně během návštěv, s ohledem na soukromí, personál bezprostředně u lůžka trvale přítomný být nemusí.

Zinke zároveň uvedla, že provoz oddělení není hospitalizací prezidenta omezen. "Pouze byly ze strany ÚVN zajištěny podmínky pro přítomnost ochranné služby, která plní povinnosti spojené s ochranou hlavy státu. Zde bych velmi chtěla ocenit jejich vstřícnost a profesionalitu," doplnila.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy