Výročí 17. listopadu: Hodnoty erodují i kvůli nejvyšším politikům, prohlásil Hřib

Hodnoty jako jsou demokracie, svoboda a právní stát v Česku podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pozvolna erodují. Je smutné, že trend nastolují někteří nejvyšší představitelé státu, řekl dnes novinářům na Národní třídě, kam přišel položit květinu spolu s dalšími zástupci magistrátu. Poznamenal, že hodnoty, které symbolizuje 17. listopad, erodují pozvolna, skrytě a někdy i neskrytě mimo jiné kvůli hybridní informační válce.

"Skutečnost, že k (erozi hodnot) dochází na základě hybridní války ze zahraničí, by nás nemělo překvapovat vzhledem k naší historii. Ale je velice smutné, že ten trend nastolují někteří představitelé státu," uvedl Zdeněk Hřib.

Někteří politici vám budou tvrdit, že už je hotovo. Že máme oslavovat, co máme, a už nekritizovat a nekontrolovat mocné. Ale to není pravda. Odkaz Listopadu je právě v tom, že se máme občansky zajímat o svět kolem nás. pic.twitter.com/RxTAPmcG3W

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) November 17, 2019

Na rozdíl od politiků vládního hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem, sociální demokracie a také zástupce prezidentské kanceláře na Hřiba na Národní třídě lidé nepískali. Jeho vystoupení doprovodili potleskem, nikoli pískáním a provoláváním "hanba".

V souvislosti se sobotní demonstraci na Letné, kde se sešlo asi 250.000 kritiků Babišovy vlády, primátor uvedl, že věc vnímal z pohledu komunálního politika. "Jsem rád, že akce proběhla hladce. Doprava byla posílena, složky záchranného systému byly na místě, nestal se významnější incident," konstatoval. "Jsem rád, že žijeme ve svobodné demokratické společnosti, ve které mohou lidé projevit svůj vlastní názor," doplnil.

Opakované výtky premiéra k úklidu v hlavním městě Hřib nekomentoval s odkazem na Prahu 1. Další zástupci magistrátu pak uvedli, že předseda vlády neví, jak je svoz organizován.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib 30 let od sametové revoluce 17. listopad Praha Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy