Výše ošetřovného podle Babiše není pro rozpočet zásadní

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá pro rozpočet za zásadní, zda ošetřovné na hlídaní dětí po částečném otevření škol zůstane na 80 procentech základu příjmu, čí spadne zpět na 60 procent. Věc bude probírat Sněmovna. Babiš v rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že klub nejsilnější vládní strany nemá zatím jednotný názor.

Na jedné straně je podle premiéra nespravedlivé, že by rodiče dětí z mateřských škol měli pobírat pouze nižší ošetřovné po kratší dobu, pokud se rozhodnou děti do školek neposlat. "Na druhé straně je tu názor, že ošetřovné je tak vysoké, že za něj někteří lidé radši zůstanou doma," uvedl Babiš s odkazem na informace, podle nichž část rodičů zvažuje, že děti z nižšího stupně do školy 25. května nepošle, protože by přišli o ošetřovné. Školní docházka bude do konce školního roku kvůli epidemii koronaviru dobrovolná. O provozu mateřských škol rozhodují jejich zřizovatelé.

"Diskutovali jsme to dlouho, ale rozhodne náš poslanecký klub," uvedl Babiš. Dodal, že pro rozpočet rozdíl mezi 80 procenty a 60 procenty základu příjmu není tak zásadní.

O ošetřovné kvůli zavřeným školám požádalo dosud 197.820 zaměstnanců a zaměstnankyň. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že nárok na tuto podporu po otevření školských zařízení by mohlo rodičům zajistit doplnění úpravy do zákona o odkladu sociálních odvodů. O něm by dnes měla jednat Sněmovna. Podobný záměr v dolní komoře už před týdnem neuspěl.

Kvůli zavřeným školám mohou ošetřovné pobírat rodiče žáků do 13 let i starších školáků s postižením. Dostávají ho i rodiče dětí ze zavřených školek. Vláda nařídila uzavřít školy kvůli koronavirové nákaze 11. března. Postupně se otevírají. Od 25. května se do nich budou moci vrátit žáci prvního stupně. Ve skupině jich bude smět být nejvýš 15. V červnu budou moci do škol po menších skupinkách starší školáci. Pro získání peněz musí rodiče dokládat potvrzení od školy či školky o jejím uzavření. Podle poslankyně Pirátů Olgy Richterové tento doklad po otevření nezískají, a o ošetřovné přijdou.

Ošetřovné činí za březen 60 procent základu příjmu a od dubna 80 procent. Stát ho bude vyplácet nejdéle do konce června. Podle údajů ministerstva práce vyplatila ČSSZ v březnu na ošetřovném 283 milionů korun, v dubnu téměř 691 milionů a v květnu zatím 247 milionů. Odhadované měsíční výdaje od dubna po zvýšení částky činily 3,5 miliardy. Podle odhadů resortu měl stát vyplácet kvůli uzavření škol a jiných zařízení peníze 181.000 lidí a dalším 5000 z jiných důvodů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš státní rozpočet ošetřovné

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy