Výsledek řízení Černošic s Babišem kvůli střetu zájmů nezná ani TI

Organizace Transparency International (TI), která podala městskému úřadu v Černošicích podnět kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), nemá o posledním rozhodnutí úřadu informace, protože není přímý účastník řízení. ČTK to dnes řekl vedoucí komunikace TI David Kotora.

Úřad ve středu na webu uvedl, že v řízení s Babišem o přestupku proti zákonu o střetu zájmů rozhodl, ale obsah rozhodnutí nezveřejní, neboť k tomu není oprávněn. Dokument, kterým rozhodl v projednávané věci, zaslal Babišovu zmocněnci. Premiér dnes novinářům před odletem z Maďarska řekl, že verdikt nezná a ani ho nezajímá.

Podle TI Babiš porušuje zákon tím, že ovládá média. Premiér střet zájmů dlouhodobě odmítá.

"Jsme autory podnětu, to znamená, že jsme zasílali nové okolnosti, nové důkazy týkající se střetu zájmů ve vztahu k ovládání médií, ale nejsme přímým účastníkem řízení. To jsou jenom Černošice a Andrej Babiš, respektive jeho právní zástupci," řekl Kotora. "Takže my k tomu nemáme přístup. Ve chvíli, kdy to bude veřejné, tak to samozřejmě budeme komentovat a zveřejníme i náš podnět," dodal.

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Babiš nařčení z porušování zákona odmítá. Tvrdí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti do něj začleněné.

Podle Babiše je absurdní, že o věci rozhoduje úřad v Černošicích. Obec je podle něj ovládaná opoziční strukturou. "Samozřejmě oni tam mají na to vliv a organizují to. Je to úplně absurdní. Je to další z mozaiky útoků na mě," řekl premiér.

Městský úřad v předchozím obdobném řízení Babišovi v roce 2019 uložil pokutu 200.000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Letos v lednu se organizace TI znovu obrátila na černošický úřad s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš transparency international

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy