Vystrčil je opět šéfem Senátu. Horní komora musí zůstat obráncem demokracie, řekl

Senát je podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) hrdou lodí s vlastním kompasem, který by nadále neměl podléhat účelově orientovaným rádcům nebo neomylnému vůdci. Vystrčil to dnes uvedl v kandidátské řeči před volbou šéfa horní komory na další dva roky, v níž byl podle dohod senátorských frakcí jediným kandidátem. V tajné volbě poté dostal 73 ze 77 hlasů.

Vystrčil po volbě uvedl, že si projevené důvěry velmi váží. Požádal senátory, aby vůči němu nadále zůstali "sice vlídní, ale neúprosní, protože je to hrozně důležité". Senátoři Vystrčilovo zvolení odměnili dlouhotrvajícím potleskem.

"Osobně si přeji, aby Senát nepodléhal žádnému účelově orientovanému rádci, aby se nikdy neupínal k žádnému neomylnému a vševědoucímu vůdci. Přál bych si, aby Senát nadále zůstal hrdou lodí s vlastním kompasem," uvedl Vystrčil.

Mám velkou radost, že @Vystrcil_Milos obhájil funkci předsedy Senátu s tak velkou podporou a může pokračovat ve své práci. Je to důležité pro Senát i celou Českou republiku. Miloši, přeji hodně sil a úspěchů!

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 11, 2020

V minulé volbě předsedy Senátu letos na jaře měl Vystrčil protikandidáta v osobě místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky z klubu Starostů. Před dvěma lety se o funkci "prvního mezi rovnými" ucházeli tři kandidáti. Z nich získal nejvíce hlasů Jaroslav Kubera z klubu ODS, který v lednu náhle zemřel. Podle Vystrčila byl vůdčí osobností a nepřehlédnutelnou tváří Senátu.

Senát je podle Vystrčila díky svému složení "doslova srostlý" s Českem jako žádná jiná instituce. Musí zůstat ochráncem svobody, demokracie a vlády práva. Měl by také maximálně přispívat k překonání současné koronavirové krize a dbát na to. "Nikdo jiný než obětaví a odpovědní občané krizi neporazí, nikdo jiný," uvedl Vystrčil.

Předsedu Senátu mrzí, že některá včasná varování v souvislosti s epidemií koronaviru vláda plně nevyslyšela. Je ale přesvědčen, že je povinností Senát s vládou a dalšími institucemi spolupracovat. "Není čas na sbírání politických bodů, ale na spolupráci, na hledání řešení a poskytování pomoci," řekl.

Senát je podle Vystrčila "institucí, která je sama o sobě nadána zkušeností a pokorou a snad i díky tomu také talentem nebo schopností vybírat veskrze cesty správné". "Je tak schopen činit i v okamžiku, kdy si většina myslí něco jiného, vydat se na jinou cestou nebo dokonce třeba nikam nejet," uvedl Vystrčil. Role horní komory kvůli tomu nebývá vždy oceňována, je ale zásadní, aby Senát zkušenost, pokoru, sílu, vůli a talent nacházet správné cesty neztratil.

Vystrčil poděkoval všem, kteří Senát podporují, a také své rodině "za trvalou podporu a pečlivý dohled, abych zůstal normální".

Vystrčil stojí v čele horní komory od 19. února, kdy nahradil předčasně zesnulého Jaroslava Kuberu (ODS). Tehdy měl protikandidáta v osobě místopředsedy Senátu Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN) a získal 52 ze 76 odevzdaných hlasů. Také v tehdejší volbě tři senátoři nedali hlas žádnému kandidátovi a čtyři senátoři se z jednání omluvili. Dnes kromě nových senátorů Heleny Pešatové a Karla Zitterbarta z klubu Starostů na jednání Senátu chyběli Jiří Čunek a Anna Hubáčková z klubu KDU-ČSL.

Místopředsedy Senátu jsou Růžička, Horník, Oberfalzer a Seitlová

Místopředsedy Senátu budou nadále Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů společně s Jiřím Oberfalzerem z klubu ODS a TOP 09. Novou místopředsedkyní je Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která ve vedení horní komory nahradila svou klubovou kolegyni Miluši Horskou. Rozhodli o tom dnes senátoři v tajných volbách v souladu s dohodami senátorských frakcí.

Nejvíce hlasů dostal Oberfalzer (ODS), 74 ze 77 odevzdaných. Horník obdržel 71 hlasů, Růžička 69 a Seitlovou volilo 65 senátorů.

Výsledky oznámil předseda volební komise Jan Tecl (ODS). Podle něj byly stejně jako při volbě Miloše Vystrčila (ODS) předsedou Senátu tři hlasy neplatné, tedy neoznačené nebo označené jiným než předepsaným způsobem.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 
Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Senát ČR Miloš Vystrčil (ODS) Jitka Seitlová Jiří Růžička (senátor) Jiří Oberfalzer ODS politika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy