Vystrčil: Pro Horákovou měla pravda vyšší cenu než její život

Pro političku Miladu Horákovou, která se stala před 70 lety obětí justiční vraždy, byly pravda, poctivost a spravedlnost hodnotou cennější než její život. Na dnešním pietním aktu k uctění památky obětí komunismu na pražském Újezdě to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle místopředsedy Sněmovny Petra Fialy (ODS) je komunismus zločinný režim všude na světě. Oba politici připomněli, že komunistická strana podporuje současnou vládu.

Pietní akt doprovázel zvukový záznam výroků ze soudního procesu s Miladou Horákovou a dalšími obžalovanými. Zazněla například řeč tehdejšího prokurátora Josefa Urválka a slova soudce, když vynášel rozsudek smrti.

"Ona vlastně obětovala svůj život za pravdu, poctivost a spravedlnost," řekl Vystrčil novinářům k památce Milady Horákové. "My si připomínáme zrůdnost komunistického režimu jako celku a těch popravených bylo téměř 250," uvedl. Řekl také, že současná KSČM se dostatečně nedistancovala od toho, co se stalo v 50. letech. "Ještě smutnější je, že tato komunistická strana dneska podporuje současnou vládu," dodal.

"Důležité je připomínat si oběti komunismu i z toho důvodu, aby se už totalita neopakovala," řekl předseda ODS a místopředseda Sněmovny Fiala. "Komunistický režim je zločinný režim všude na světě a je potřeba si to připomínat," řekl novinářům. Také on poukázal na to, že o podporu nynější KSČM se opírá současná vláda.

#MusiteVidet pic.twitter.com/G4IknE2FUq

— OMGzine (@OMGzine) August 29, 2019

Odkaz popravených vězňů komunistického režimu a všech, kteří kvůli tomuto režimu trpěli, je podle předsedy Senátu trojí. "Za prvé nám připomíná zrůdnost komunistického režimu. Za druhé nám říká, že hodnoty jako pravda, spravedlnost, demokracie a poctivost mají vyšší cenu než život, to je případ Milady Horákové. Ta třetí zpráva nám říká, že pokud se chceme vyvarovat opakovaných chyb, nebo opakovaného podlehnutí nějakým slibům a totalitním režimům, musíme dobře znát historii, aby se již neopakovala," uvedl Vystrčil.

Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích označil Horákovou za statečnou ženu. "Každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. A každý musí odsoudit tohle totální zvěrstvo režimu. Vraždu nevinné ženy. Obdivuhodné ženy. Stalo se to před 70 lety a věřím, že si na to dnes všichni vzpomeneme," napsal premiér.

Milada Horáková. Statečná žena. Každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. A každý musí odsoudit tohle totální zvěrstvo režimu. Vraždu nevinné ženy. Obdivuhodné ženy. Stalo se to před 70 lety a věřím, že si na to dnes všichni vzpomeneme.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) June 27, 2020

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že na sídlo ministerstva v pražském Černínském paláci nechal na památku Milady Horákové vyvěsit černou vlajku. "Nikdy se nebojme říkat pravdu a nepřestaňme bojovat jako Milada Horáková proti zlu. Čest památce této statečné ženy," napsal na twitteru.

Na Černínském paláci @mzvcr jsem nechal vyvěsit černou vlajku na památku Milady Horákové. Před 70 lety ji komunistický režim připravil o život ve vylhaném procesu. Nikdy se nebojme říkat pravdu a nepřestaňme bojovat jako Milada Horáková proti zlu. Čest památce této statečné ženy. pic.twitter.com/XOtBH0XaCQ

— Tomáš Petříček (@TPetricek) June 27, 2020

Političku popravenou komunistickým režimem dnes připomněla projekce portrétu Horákové na budovu sídla Komunistické strany Čech a Moravy v centru Prahy. Konala se od půlnoci do 05:35, tedy v době, kdy se Milada Horáková před desítkami let připravovala na smrt a psala poslední dopis svým nejbližším.

Podle Paměti národa za komunistického režimu od roku 1948 do roku 1989 bylo spácháno 248 justičních vražd. Dalších 282 lidí zahynulo při pokusu o přechod hranice a nejméně 7000 ve věznicích.

Související

Milada Horáková

Před 73 lety byla popravena Milada Horáková

Dne 27. června 1950, tedy před 73 lety, byla popravena Milada Horáková. O samotném vykonstruovaném procesu bylo napsáno a řečeno mnoho. Osobnost Milady Horákové také neupadla v zapomnění - do dějin se zapsala například svým bojem za práva žen i proti nacismu.

Více souvisejících

Milada Horáková Miloš Vystrčil (ODS) Petr Fiala (ODS) ODS Komunismus KSČM Andrej Babiš Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy