Vztahům s Rakouskem pomůže dostavba dálnic, soudí Babiš

Nejdůležitější pro prohloubení česko-rakouských vztahů je vybudovat dálniční propojení obou zemí. Po jednání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem to dnes řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává, že dřív než spojení Brna s Vídní bude dokončeno propojení Prahy s Lincem. Dálnice D3 by podle něj měla vést na rakouské hranice v roce 2024.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v materiálech na svých webových stránkách očekává vybudování tohoto úseku v roce 2025.

"To nejdůležitější z našich bilaterálních vztahů je, abychom konečně se propojili dálnicemi, které jsme zapomněli trochu stavět, takže se to snažíme dohnat," řekl Babiš. Podle něj zamíří do Vídně ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a představitelé ŘSD, aby projednali detaily dálničního propojení a načasování otevření přeshraničních úseků.

Také Kurz označil vybudování dálnic za významný počin pro posílení vzájemných vztahů. "Je to také další krok ke sjednocené Evropě, která již nemá žádnou železnou oponu a rozdělení mezi východem a západem," řekl kancléř.

Babíš očekává, že Česko dokáže rychleji vybudovat spojení na Linec. Na dálnici D3 se nyní staví obchvat Českých Budějovic, v přípravě jsou navazující úseky k hranicím. Premiér nicméně připustil, že ještě bude nějakou dobu trvat, než se podaří dokončit středočeský úsek D3. ŘSD neočekává zahájení stavby dřív než v roce 2024. Na rakouské straně hranice je dálnice z Lince z velké části hotová, chybí několik kilometrů před hranicemi.

U propojení Vídně s Brnem Rakousko loni dokončilo poslední úsek dálnice A5 k hranicím. Navazující česká dálnice D52 se však nestaví a Babiš dnes řekl, že neočekává její dokončení dříve než u D3. Premiér také kritizoval volbu trasy, podle něj by bylo vhodnější, kdyby česká dálnice vedla přes Břeclav místo přes Mikulov.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Dálnice D3 Sebastian Kurz Rakousko řsd

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 14 minutami

před 40 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy