Vztahy s Ruskem jsou podle náměstka ministryně nejhorší od studené války

Vztahy s Ruskem jsou nejhorší od studené války, uvedl v reakci na středeční jednání zástupců NATO a Ruska náměstek ministryně obrany Jan Havránek. Agresivnímu jednání Ruska vůči Ukrajině a hromadění vojenských sil na ukrajinských hranicích nemůže podle něj Česko pouze přihlížet.

Havránek, který ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) zastupuje ve francouzském Brestu na zasedání evropských ministrů obrany, to uvedl na webu ministerstva obrany www.army.cz. Černochová věří ve zmírnění napětí na hranicích Ukrajiny.

Ve středu se po více než dvou letech sešla Rada NATO - Rusko. Hlavním tématem byla napjatá situace kolem Ukrajiny. Žádné sblížení schůzka nepřinesla a naopak ukázala dramaticky odlišné představy obou aktérů o Ukrajině. Členské státy NATO na jednání odmítly ruské požadavky znemožnit Ukrajině vstup do aliance a stáhnout jednotky a zbraně ze zemí východního křídla bloku. Rusko Severoatlantickou alianci obvinilo, že ignorováním jejích požadavků vytváří půdu pro incidenty a konflikty.

Podle Havránka jsou vztahy spojenců s Ruskem nejhorší od dob studené války. "Rostoucímu agresivnímu chování Ruska vůči Ukrajině, našemu partnerovi, a hromadění vojenských sil na ukrajinských hranicích nemůžeme pouze přihlížet. Bezpečnost Ukrajiny je přímo propojena s bezpečností celé Evropy," uvedl.

Rusko požaduje záruky, že se Ukrajina nestane členem NATO a že aliance upustí od vojenských aktivit na východě Evropy. Podle Havránka NATO ruské požadavky odmítá. "Společně podporujeme právo všech zemí rozhodovat o své budoucnosti a o zahraniční politice bez vnějšího vměšování," poznamenal. Aliance podle něj nebude dělat kompromisy, pokud jde o právo suverénního státu vybrat si, k jaké obranné alianci se přidá. "O vztahu mezi aliancí a Ukrajinou má rozhodovat pouze Ukrajina a 30 spojenců NATO," dodal.

Podle Černochové Česko situaci dlouhodobě sleduje a své kroky koordinuje se spojenci. "Věřím, že diplomatická jednání povedou k deeskalaci současné situace na hranicích Ukrajiny. Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem," uvedla. Ministryně ale dodala, že spojenci musí být připraveni na všechny možnosti včetně ozbrojeného konfliktu. "V každém případě jsme připraveni jako Česká republika pomoci," poznamenala.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Rusko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy