Walesa pronesl v Praze zlověstný projev: Tradiční systém stran už nefunguje

Stranický systém rozdělený na levici a pravici už nefunguje. Politici nedokážou rychle přinášet řešení problémů a veřejnost pak snáz podléhá slibům populistů. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 to dnes řekl bývalý polský prezident Lech Walesa. Upozornil také na to, že má-li demokracie dobře fungovat, je třeba nejenom zajistit fungování jejich institucí, ale postarat se i o materiální potřeby lidí.

Lech Walesa uvedl, že ještě před 20 lety bylo v každé evropské zemi jasné rozdělení, která strana stojí na pravici, která na levici. Strany měly jasná témata a každý volič, i když nebyl členem, se mohl identifikovat s některým uskupením podle jeho ukotvení v politickém spektru. Nyní ale podle Walesy stranický systém neodpovídá realitě toho, s jakými problémy se voliči potýkají.

S tím, že strany už nekopírují rozdělení společnosti, podle Walesy souvisí také klesající zájem lidí o hlasování ve volbách. "Pokud to tak půjde dál, za 20 let budou chodit volit jen ti, kteří někam kandidují," řekl někdejší zakladatel nekomunistických odborů Solidarita, které sehrály zásadní roli při pádu komunistického režimu v Polsku.

"Musí vzniknout nová řešení problémů, ta stará už nefungují," prohlásil Walesa. Varoval také před tím, že politici jsou příliš pomalí v hledání odpovědí na problémy. "Davy potom věří těm, kdo nabízejí rychlou změnu," řekl.

Walesa na konferenci upozornil také na to, že demokracie musí splňovat víc aspektů, aby skutečně fungovala. Podle něj tvoří demokracii z jedné třetiny ústava a pravidla právního státu, z jedné třetiny aktivní veřejnost a z jedné třetiny materiální zajištění lidí. "Pokud chceme pomoci demokracii, musíme nejprve zjistit, který z těchto tří prvků je ve špatné kondici," řekl.

Bývalý polský prezident vystoupil jako poslední řečník letošního 23. ročníku Fora 2000. Konference, která vychází z myšlenek prvního českého prezidenta Václava Havla, se letos konala s podtitulem Jak obnovit naděje roku 1989 a debaty se věnovaly zejména zkušenostem s demokracií a výzvám, jimž demokracie v současném světě čelí.

Související

Více souvisejících

Lech Walesa Forum 2000 demokracie Praha populismus

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy