Zeman trvá na více vyšetřovacích verzích Vrbětic. Rusům vyčetl zařazení ČR mezi nepřátele

Prezident Miloš Zeman nadále není přesvědčen o tom, že existuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Vedle zapojení ruských tajných služeb podle něj dlouhodobě existuje i verze o neodborné manipulaci s výbušninami.

V rozhovoru na Frekvenci 1 dnes navíc odkázal na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), podle které mohly výbuchy sloužit k zakrytí manka v muničním skladu. Premiér Andrej Babiš (ANO) Frekvenci 1 řekl, že si Zemanův postoj neumí vysvětlit.

Babiš koncem dubna uvedl, že v Lánech Zemanovi vysvětloval, že existuje jen jedna vyšetřovací verze poté, co prezident mluvil o dvou. "Nepřesvědčil mě, už proto, že ta stará verze, že šlo o neodbornou manipulaci při vyskladňování, to přece před šesti lety existovalo," řekl Zeman. Zmínil navíc další verzi, s kterou podle něj přišla Benešová. "Nelze zapírat nos mezi očima. Ruskou verzi považuji za vážné podezření, každé podezření se musí nějak vyšetřit," podotkl.

Zástupci vlády včetně Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v posledních dnech opakovaně trvali na tom, že existuje jediná vyšetřovací verze. Jde o tu, podle které jsou z výbuchů v muničním skladě důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Babiš o záležitosti mluvil i s Benešovou. "Shoda je na tom, že aktuálně je pouze jedna vyšetřovací verze," sdělil poté ČTK.

V reakci na dnešní Zemanovo vystoupení Babiš zopakoval, že věc prezidentovi vysvětlil. Víc verzí podle něj bylo jedině od roku 2014, nyní je jedna, což tvrdí i policejní prezident Jan Švejdar a šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek, dodal. "Neumím si to vysvětlit, proč prezident stále trvá, že je víc verzí," řekl Babiš Frekvenci 1. Jde podle něj asi o nedorozumění.

Zeman dnes řekl, že kauza by se měla především došetřit. "To si samozřejmě myslím, protože na rozdíl od jiných nejsem zastáncem jedné vyšetřovací verze," podotkl. Kvůli dalším možnostem "naléhá", aby policie důkladně a rychle vyšetřovala. "Ať konečně víme, na čem jsme," řekl.

Od Rusů je to hloupost, komentoval Zeman zařazení Česka mezi nepřátele

Zařazení České republiky na ruský seznam zemí, které nepatří k přátelům, je od Ruska škodlivá hloupost. Frekvenci 1 to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Seznam zveřejnilo Rusko v pátek, vedle Česka na něj zařadilo ještě Spojené státy.

"Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy," řekl Zeman. Prezident je dlouhodobým zastáncem dobrých českých vztahů s Ruskem.

Rusko ve svém seznamu uvedlo, že obsahuje státy, které "provádějí nepřátelské akce proti Ruské federaci, proti občanům Ruské federace nebo proti ruským právnickým osobám". Dokument zároveň omezuje počet osob, které se nacházejí na území Ruska a s nimiž mohou diplomatická zastoupení, konzulární úřady, státní orgány a instituce uvedených zemí uzavírat pracovní smlouvy. V přiložené tabulce je u Spojených států nula a u ČR číslice 19.

Podle českého ministerstva zahraničí tento krok Moskvy jen dále stupňuje napětí ve vztazích s ČR, ale i s Evropskou unií a jejími spojenci. "Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů," uvedl Černínský palác.

Česko-ruská diplomatická roztržka začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, což Moskva odmítá. Česko a Rusko si kvůli tomu vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy