Za ANO bude kandidovat na pražského primátora Nacher

Celorepublikový výbor hnutí ANO dnes potvrdil poslance a městského zastupitele Patrika Nachera jako lídra kandidátky pro komunální volby v Praze. ČTK to sdělil mluvčí ANO Martin Vodička. Výbor při dnešním jednání schvaluje i další kandidátní listiny.

Nacher se měl stát kandidátem na primátora za ANO už před čtyřmi lety, avšak tehdy jej v čele kandidátky nahradil podnikatel Petr Stuchlík. Poté, co ANO skončilo v opozici, se Stuchlík po několika měsících vzdal mandátu a z politiky odešel.

V Česku se letos na podzim uskuteční obecní a senátní volby, prezident je vyhlásil na 23. a 24. září. Volit se budou zastupitelé obcí a městských obvodů a třetina Senátu. Komunální volby v roce 2018 v Praze vyhrála ODS, která má v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti s 13 zastupiteli, stejný počet má Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Na koalici se dohodli Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu.

Piráty v Praze do voleb povede současný primátor Zdeněk Hřib, souboj svede mimo jiné s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou, jenž bude v čele společné kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Lídrem kandidátky STAN zůstal i po obměně kvůli kauze Dozimetr primátorův náměstek Petr Hlaváček. Poslední člen vládnoucí koalice, Praha Sobě, už loni v prosinci oznámila, že lídrem bude starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Kandidátky zveřejnily také některé strany mimo zastupitelstvo. Společně půjdou do voleb ČSSD a Zelení, kteří si jako kandidátku na primátorku vybrali bývalou ombudsmanku a mluvčí Charty 77 Annu Šabatovou. Kandidátku KSČM povede místopředseda strany, publicista a aktivista Milan Krajča. Podzimních voleb se chce zúčastnit také nová politická strana Motoristé sobě. Za stranou stojí Petr Macinka, který dlouhodobě působí v Institutu Václava Klause.

Související

Více souvisejících

Praha Komunální volby Patrik Nacher

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy