Za chaos s vakcínami může premiér Babiš. Vypracovaná studie hovoří jasně, tvrdí lidovci

Lidovci jsou přesvědčeni, že premiér Andrej Babiš nemluví pravdu, když svádí vinu za pomalou vakcinaci na Evropskou unii. KDU-ČSL si nechala v uplynulých dnech vypracovat důkladnou analýzu postupu států v Evropské unii a podle studie měla česká vláda na přípravu očkovací strategie i na nákup například stříkaček a jehel šest měsíců. „Do listopadu však kabinet žádnou strategii neměl. Nyní stále panuje ve vakcinaci lidí obrovský chaos a zmatek,“ říká stranický místopředseda a europoslanec Tomáš Zdechovský, který se svým týmem dohledal a prošel všechny dokumenty Rady a Komise týkajících se vakcín.

Ostrou rétoriku vůči ministerskému předsedovi Andreji Babišovi namířil i předseda lidovců Marian Jurečka. „Premiér Babiš namísto spolupráce s odborníky zvolil opětovně klasický postup, kdy on vše řídí a o všem rozhoduje, což v v konečném výsledku představuje komplikaci,“ je přesvědčený Jurečka, který s dalšími poslanci opakovaně na neexistenci očkovací strategie a infrastrukturu s dostatečným předstihem upozorňoval.

Zdechovský připomíná, že v otázkách vakcinace se Česká republika dobrovolně rozhodla vzájemně spolupracovat s Evropskou unií, která zajistila základní smlouvy a dala jasný návod, jak mají státy postupovat. „Na rozdíl od ostatních členských států a doporučením Komise však Česká republika nevytvořila s kraji i městy infrastrukturu a plán očkování, kvůli němuž dnes vzniká obrovský chaos,“ tvrdí europoslanec Zdechovský na základě studie, kterou se svým týmem dohledal a připravil. Lidovci se proto rozhodli zveřejnit časovou osu postupu strategie a vakcinace Evropské unie oproti počínání české vlády Andreje Babiše.

Červen 2020: Evropská komise (EK) předkládá Strategii Evropské unii (EU) pro očkovací látky a Česká republika se ke společné evropské iniciativě ohledně dodávek vakcín dobrovolně připravuje. EK tedy za nás vyjednává o dodávkách vakcín s výrobci. Přesto máme možnost sami vyjednávat o dalších dodávkách s ostatními výrobci.

Srpen 2020: Evropská komise uzavírá jménem členských států smlouvu o dodávce vakcín s firmou AstraZeneca a dál vyjednává s dalšími společnostmi.

Polovina října 2020: Evropská komise vydává doporučení členským státům, které se týká přípravy na očkování. Česká republika tak nejméně od října oficiálně ví, že je nutné mít silnou očkovací a infrastrukturní strategii. Nikdo ale s kraji a městy nejedná.

Listopad 2020: Komise uzavírá smlouvu o dodávce vakcín s další firmou, kterou je BioNTech-Pfize. Jedná se až o 300 milionů dávek. Česká republika má nejprve zájem o dvě miliony dávek, pak objednávku navyšuje na čtyři miliony. O pár dní později se lídři zemí EU dohodli na urychlení přípravy vnitrostátních plánů očkování. Předseda Evropské rady Charles Michel zdůrazňuje nutnost přípravy komunikační kampaně o očkování ze strany členských států.

3. prosince 2020: Evropská komise má uzavřené smlouvy o dodávkách více než dvou miliard vakcín pro státy EU. Přestože Evropská komise doporučuje státům připravovat se na dodání vakcín již od října, premiér Babiš 14. prosince uvádí, že „na očkování připravujeme velice podrobný plán“. - Ačkoli podle doporučení Evropské komise státy měly zajistit kapacitu očkovacích služeb včetně dostatečného zdravotnického vybavení během října a listopadu, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v polovině prosince říká: „Česká republika nakoupí zdravotnický materiál na očkování proti koronaviru.“

21. prosince 2020: Evropská komise avizuje schválení první proti covidové vakcíny a 26. prosince se rozjíždějí první dávky do všech zemí sedmadvacítky. Každá ze zemí sedmadvacítky dostává symbolických 9 750 kusů.

5. ledna 2021: Premiér Andrej Babiš ale tvrdí, že Evropská unie ve společném postupu zaspala. Evropská komise se však brání, že distribuci nestíhají především výrobci, a i kdyby Česká republika dostala více, stejně by vše nestihla využít kvůli nedotažené očkovací strategii.

7. ledna 2021: V České republice bylo podle ministerstva zdravotnictví ke zmíněnému datu doposud podáno 19 918 dávek vakcíny od Pfizeru. Ve srovnáním se zbytkem světa Česká republika ve vakcinaci zaostává.

11. ledna 2021: Očkování proti koronaviru v České republice vázne. Je zde bezmála sto tisíc dávek vakcíny od firmy Pfizer. Jenže naočkováno bylo do neděle jen 40 tisíc lidí. Kde se nachází zbytek vakcín a proč dochází k prodlevám, nikdo nedokáže objasnit.

15. ledna 2021: Česká republika právě spouští registrační systém na očkování proti covidu-19, a to pro věkovou skupinu seniorů nad 80 let. Hodinu po spuštění už byly vakcíny rozebrané. Systém byl složitý, nefungoval dobře, lidé měli problémy s přihlášením. Nemohli dokončit registraci, nechodily SMS zprávy s PIN kódy, vše trvalo dlouho, Na očkování přicházeli lidé podle rezervovaného termínu, ale nemocnice je v systému neměla. Problém byl i s registrací českých občanů polské národnosti, kteří mají jiný tvar rodného čísla.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Andrej Babiš očkování EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy