Za nedodáním kamionu s pomůckami mohou být spekulanti, tvrdí nově Jermanová

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes uvedla, že za březnovým nedodáním kamionu s ochrannými pomůckami proti šíření onemocnění COVID-19 mohou být spekulanti. Benešovská nemocnice proto podala trestní oznámení. ČTK to v tiskové správě sdělila Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Dříve hejtmanka mluvila o zabavení kamionu na hranicích, bylo to na základě informací řidiče vozu. Německý velvyslanec Christoph Israng v pátek uvedl, že by své tvrzení měla dementovat, informaci o zabavení označil za fámu. Jermanová tehd označila velvyslancovo tvrzení za nešťastné. Dnes Pokorná Jermanová s velvyslancem o dodávkách zdravotnického materiálu telefonicky hovořila. "Hejtmanka i velvyslanec souhlasili s tím, že je důležité i nadále v budoucnu úzce spolupracovat, aby se předešlo takovým nedorozuměním," uvedl dnes kraj v tiskové zprávě.

Na tiskové konferenci 15. března hejtmanka řekla, že řidič kamionu objednaného z Německa kraji telefonoval, že vůz byl Němci zabaven, zřejmě kvůli čerstvě platnému zákazu vyvážení tohoto typu zdravotnického materiálu. Německé velvyslanectví později nabídlo pomoc při pátrání po kamionu.

"Akutní nedostatek ochranných pomůcek také otevřel prostor pro nepoctivé spekulanty, kteří se snažili získat od institucí a společností platby za zboží, které poté nebylo dodáno. To může být i případ krajské nemocnice v Benešově, která tuto zásilku ochranných pomůcek objednala," uvedla dnes hejtmanka. Podle ní má i díky informacím německých kolegů hejtmanství za to, že firma, u které nemocnice zdravotnický materiál objednala, neměla v úmyslu materiál dodat.

"Prioritou vedení kraje v této době je hlavně zdraví a bezpečnost obyvatel. Proto věnuje maximální úsilí na shánění a distribuci ochranných pomůcek. V důsledku toho nebylo možné ověřit informace od dodavatele a spolu s informacemi německých úřadů tuto záležitost předat Policii ČR a také informovat veřejnost v kratší době," doplnila Pokorná Jermanová.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj Roušky a respirátory Christoph Israng (německý velvyslanec)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy