Za nízké mzdy můžou vysoké zisky, potřeba jsou investice, tvrdí odbory

Za nízké výdělky v Česku může letité nepřerozdělování zisků firem, příliv levné pracovní síly z ciziny, dlouhá pracovní doba a nedostatek kolektivního vyjednávání. Ve své nové studii to uvedla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Výsledky dnes na shromáždění odborářů představil předák centrály Josef Středula. Řešením podle odborářských analytiků jsou investice do infrastruktury, školství a vědy, podpora malého a středního podnikání či změna daňového systému a osekání výdajů.

Odbory vyzvaly hlavní politické strany a hnutí, aby se na změnách podoby ekonomického modelu dohodly. Vzniknout by pak měla nová hospodářská strategie.

"ČMKOS považuje model nízkonákladové ekonomiky, který je tu od 90. let, za škodlivý a znemožňující reálnou konvergenci k zemím západní Evropy. Oběť českých zaměstnanců byla bohužel politickými elitami promarněna. Jestliže jsme po 30 letech dosáhli necelé třetiny úrovně mezd vyspělých sousedů, není to rozhodně dobrá zpráva," uvedl Středula. Kritizoval pak některé zahraniční firmy za to, že v Česku vyplácejí pracovníkům ve srovnání se zaměstnanci ve své zemi třetinové mzdy.

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň upozornil, že reálná konvergence k západu probíhá, ve mzdách dokonce ještě rychleji než v HDP. "Mnoho západoevropských zemí vidělo jen minimální nárůsty reálných mezd od finanční bouře 2008, zatímco u nás v posledních letech jejich růst atakuje desetiprocentní hranici," uvedl. Zároveň uvedl, že kdyby zahraniční firmy nemohly vyplácet nižší mzdy než doma, tak by do ČR ani nepřišly. "Nějaký zaměstnanec je pro odbory vždy lepší než nijaký. Domácí zaměstnavatelé by za danou mzdu všechny nezaměstnali," dodal.

Podle předáka se Česko dostalo do pasti nižších příjmů a slabého kurzu koruny, technologicky zaostává, sestupuje k nižšímu stupni zpracování ve výrobě, nižší je i produktivita. "Celou dobu si utahujeme opasky. Rozdíl mezi zisky a náklady na mzdy činí 4,5 bilionu korun. ČR má šestou nejvyšší míru zisku v zemích EU, ve mzdách je ale sedmá od konce. Není důvod platit nízkými mzdami," řekl šéf ČMKOS. Česko označil za "slepici snášející zlatá vejce". Dodal, že český zaměstnanec za svou kariéru odpracuje o 11 let víc než německý.

Hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek ovšem upozornil, že podílem nákladů na zaměstnance v HDP ve výši 43 procent za rok 2018 bylo Česko zhruba v polovině žebříčku EU a letos se tento ukazatel dále zvýší na nejvyšší úroveň vůbec kolem 44 procent. Mezi země s nižším podílem než Česko patří podle něj například Itálie a Řecko.

Řešením je podle odborů změna hospodářského modelu. V analýze doporučují podporu rozvoje infrastruktury. Zmiňují rychlý internet a digitalizaci, jadernou energii, vysokorychlostní železnici a také realizaci vodních projektů v ose Vltava - Labe - Severní moře a Dunaj - Odra - Baltské moře. Hned dodávají, že je nutný boj proti suchu.

"S odbory se ztotožňuji v názoru, že je model české ekonomiky nízkonákladový, což není optimální. Tento model se do značné míry vyčerpal, takže bychom se měli připravovat na jeho změnu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Vytvořit novou hospodářskou strategii může být podle něj přínosné. "Nesliboval bych si ale od ní přechod k úplně novému modelu fungování ekonomiky," dodal.

Dalším opatřením odborů jsou investice do vědy a výzkumu, podpora technického školství či založení státní exportní společnosti, která by pomáhala k vývozu českých technologií. Peníze by měly směřovat i do malých a středních podniků, posílit by se měl cestovní ruch či nájemní bydlení. Poslední okruh návrhů se týká veřejných financí. Podle odborů potřebují proměnu a změnit by se měl i daňový systém. ČMKOS navrhuje narovnání daní zaměstnanců a živnostníků, větší kontrolu daňových optimalizací či progresivní zdanění, boj proti práci na černo a daňovým únikům i případné škrty ve výdajích.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.

Více souvisejících

ČMKOS firmy mzdy / platy Josef Středula Odbory

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy