Začal mimořádný sjezd KDU-ČSL, zvolí nového předsedu

Českou a evropskou hymnou začal dnes v Praze mimořádný volební sjezd KDU-ČSL. Na předsedu po končícím Marku Výborném budou kandidovat předseda lidoveckých poslanců a stranický místopředseda Jan Bartošek, poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a europoslanec Tomáš Zdechovský. Výborný opouští funkci z rodinných důvodů. Zopakoval, že nebude veřejně podporovat žádného z kandidátů.

"Neučiním tak ani dnes, ani při svém projevu," řekl ČTK. Výborný ocenil, že se o funkci utká více relevantních kandidátů. "V tom jsme unikátní. Svědčí to o tom, že nemáme úplně nouzi o jasně vyprofilované osobnosti. Každá z nich má něco, co mi imponuje. Ke každému z nich bych měl samozřejmě nějaké výhrady, ale nerad bych je hodnotil teď," uvedl končící šéf lidovců.

Zdechovského nevýhodou může být podle kuloárových informací právě jeho europoslanecký mandát, který s sebou nese časté pobyty v zahraničí. "Mohl bych v KDU-ČSL nastartovat diskusi o její modernizaci a o tom, jakým způsobem se přiblížit výsledkům křesťanskodemokratických stran v západní Evropě," řekl ke své kandidatuře Zdechovský.

Hned po zahájení sjezdu delegáti uctili minutou ticha památku všech zemřelých členů KDU-ČSL. Moderátor v souvislosti s pietou výslovně jmenoval Výborného manželku Markétu Výbornou. Minuta ticha byla určena i památce předsedy Senátu, občanského demokrata Jaroslava Kubery, který náhle zemřel v pondělí.

Výborný končí v čele lidovců zhruba po deseti měsících. Aspoň částečně by měli delegáti sjezdu obměnit také sestavu místopředsedů, když se o tuto pozici už nechce ucházet předseda liberecké KDU-ČSL Štěpán Matek.

Křeslo první místopředsedkyně lidovců bude chtít obhájit senátorka Šárka Jelínková. Mohla by se utkat se Zdechovským, pokud neuspěje ve volbě předsedy. Pozice řadových místopředsedů by měli obhajovat Bohuslav Niemiec a Petr Hladík. Kandidovat by měl nově předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík. Kandidáti mohou být navrženi i přímo na sjezdu.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

KDU - ČSL sjezd KDU-ČSL 2020 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Marek Výborný (KDU-ČSL) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Bartošek Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy