Zájem volby z auta je mezi lidmi v karanténě zatím malý

Volby do Sněmovny pro lidi v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru se dnes rozjely jen pozvolna, podle zjištění ČTK zájem ze strany těchto voličů o hlasování z auta je zatím malý. Hlasovací lístek odevzdalo na takzvaných drive-in stanovištích jen několik lidí. Po celém Česku bylo připraveno 82 takových stanovišť a nejčastěji jsou na parkovištích nebo v areálech státních institucí. Kolik je v Česku dospělých v karanténě a izolaci, není ze státních statistik jasné.

Jen jednotlivce zaznamenali volební komisaři na drive-in stanovištích po jejich otevření v 8:00 v Moravskoslezském či Jihočeském kraji nebo na Vysočině. "Například v Ostravě to během první půl hodiny byli čtyři voliči a v Karviné jeden," řekla ČTK Miroslava Chlebounová z moravskoslezského krajského úřadu. V Českých Budějovicích a Českém Krumlově odvolilo do 8:45 po dvou lidech, v několika dalších okresech nikdo. Vedoucí správního oddělení jihočeského krajského úřadu Lenka Malovcová ČTK řekla, že vzhledem k aktuálnímu nepříznivému počasí se vyšší účast čeká spíš kolem poledne.

Na jihlavské volební stanoviště přijeli první dva voliči hned v 8:00 a během půlhodiny volili z auta čtyři lidé. V celém kraji se podle informací Kraje Vysočina k volbám v prvních 30 minutách dostavilo osm voličů.

V Pardubickém kraji za 30 minut po otevření míst pro hlasování z auta podle mluvčího hejtmanství Dominika Bartáka odvolil jediný člověk, a to ve Svitavách. Velký zájem o volby po otevření stanovišť nebyl velký ani v Plzeňském kraji. Například v Sušici nepřijel za první půlhodinu volit nikdo, v Plzni jedno auto se dvěma voliči, řekl ČTK vedoucí odboru vnitřních věcí krajského úřadu Jan Nový.

Zatím jen sporadicky přijížděli voliči i na pět mobilních stanovišť v Olomouckém kraji. Například v krajském městě, kde se čeká nejvyšší účast, hodil volební obálku do urny z okénka auta první volič v 08:30.

Obyvatelé Ústeckého, Zlínského, Libereckého, Karlovarského nebo Královéhradeckého kraje zájem o volby v karanténě nebo v izolaci ráno neprojevili. Ani jedno auto nepřijelo od 8:00 podle zjištění ČTK ani do Děčína, ani do Ústí nad Labem, kde drive-in stanoviště fungovala už při loňských krajských volbách. Stejné to bylo ráno ve Zlíně. Lidé v karanténě nebo izolaci tam mohou odevzdávat hlasy na parkovišti v někdejším Baťově továrním areálu. Za první půlhodinu od otevření drive-in místa tam žádný volič nepřijel, zjistila na místě ČTK.

Nikdo nedorazil ráno ani na stanoviště v Liberci za policejní budovou v Pastýřské ulici. ČTK to řekl půl hodiny po otevření stanoviště zapisovatel David Fátor. Po zkušenosti z minulých voleb tamní krajský úřad ale velkou účast nečeká, proto je v Liberci jen jedno stanoviště, a nikoli dvě jako při loňských volbách. Možnost volit na driv-in stanovišti nevyužil za prvních 45 minut nikdo ani v Hradci Králové nebo Rychnově nad Kněžnou, řekli ČTK zástupci samospráv.

V Karlovarském kraji mohou lidé v karanténě či izolaci volit do Sněmovny v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Do Sokolova za první hodinu nikdo nepřijel a podle zapisovatele volební komise to bylo stejné i v ostatních dvou místech.

Občané, kteří z vážných důvodů nemohou dnes využít hlasování z automobilu, mohou nejpozději do čtvrtečního večera požádat o možnost volit z domova do zvláštní přenosné volební schránky. Například v Královéhradeckém kraji podle Martiny Svatoňové z kanceláře hejtmana o tento způsob hlasování požádalo k dnešním 8:45 osm lidí.

Související

Více souvisejících

Volby volby 2021

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy