Žalobce žádá o přísnější trest pro Ratha v druhé větvi jeho korupční kauzy

Státní zástupce Jiří Pražák požaduje, aby odvolací senát zpřísnil trest, který prvoinstanční soud uložil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Bývalý politik odešel od Krajského soudu v Praze v lednu 2020 s osmiletým trestem vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji.

Soud mu tím o rok prodloužil již dříve pravomocně uložený sedmiletý trest. Naopak Rathovi obhájci požadují, aby byl někdejší hejtman viny zproštěn. K jeho odsouzení podle nich nejsou důkazy.

Podle Pražáka není navýšení trestu o rok dostatečné. Již u krajského soudu požadoval, aby Rath strávil ve vězení déle minimálně o dva a půl roku. Navrhuje také, aby byl bývalému hejtmanovi zabaven celý jeho majetek. "Tento trest není na místě považovat za nepřiměřeně přísný," řekl s poukazem na rozsah Rathovy trestné činnosti i s ohledem na to, že ji páchal ve funkci vrcholného politika.

Rathův právník Roman Jelínek považuje naopak prvoinstanční trest za nepřiměřený. V odvolání uvedl, že svědecké výpovědi a listinné neprokázaly korupci či manipulaci se zakázkami. "Ani odposlechy neprokazují, že by došlo k slibu, žádosti či přijetí úplatku," uvedl. Novinářům následně řekl, že považuje peněžitý trest ve výši 18 milionů korun, který bývalému politikovi uložil krajský soud, za likvidační. U trestu vězení pak argumentuje právník nápravou klienta i jeho prací ve vězeňské nemocnici.

Další z exhejtmanových advokátů Adam Černý doplnil, že státní zástupce požaduje v kauze exemplární a drakonické tresty mimo jiné i kvůli medializaci případu. "V mediálním prostoru došlo k odsouzení klienta již před soudním jednáním," prohlásil. Právník Rathova syna Daniela, který se proti verdiktu nad svým otcem také odvolal, pak poukázal na neúměrnost peněžitých trestů uložených Rathovi a největší české stavební společnosti Metrostav, která v kauze také figuruje. Firma má zaplatit podle prvoinstančního soudu deset milionů.

Ústřední trojicí případu je stejně jako v první části kauzy někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Manželům uložil soud také osmileté tresty, pro ně to znamená, že mají strávit ve vězení každý déle o dva roky. Navýšil jim i peněžité tresty, mají zaplatit po 20 milionech korun. Také Kottovým chce žalobce ještě zpřísnit nepodmíněné tresty a zároveň jim nechat propadnout celý majetek.

Podle právního zástupce Kottových Tomáše Sokola si však manželé již trest odpykali. Ve vězení se chovali řádně a soudy je podmíněně propustily. "Není jasné, proč by na ně mělo být výchovně dále působeno dalšími tresty," uvedl. Kott se podle něj zároveň dobrovolně přihlásil do práce na covidovém oddělení vězeňské nemocnice.

Rath a Kottovi si podle lednového verdiktu krajského soudu na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Trojice k odvolacímu jednání nepřišla. Stejně jako většina dalších obžalovaných včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta souhlasili Rath a Kottovi s projednáním kauzy v jejich nepřítomnosti. Obžalobě spolu s nimi čelí dalších pět lidí, kteří od prvoinstančního Krajského soudu v Praze odešli s nepodmíněnými i podmíněnými tresty. Také pro některým z nich by měl podle Pražáka odvolací senát tresty zpřísnit.

V kauze vystupuje i osm firem. Metrostavu zakázal soud účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Stavební firma má také zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Účast ve veřejných zakázkách zakázal soud i společnostem Hospimed, Jipe a Puro Klima, Konstruktivě Branko má podle rozsudku propadnout veškerý majetek. Obžalobě čelí ještě firma Tenton, které soud uložil povinnost zveřejnit v médiích část rozsudku, jež se společnosti týká. Stejně soud potrestal i zbylé společnosti. Nejtvrdší trest, tedy zrušení právnické osoby, uložil soud dvěma obžalovaným firmám - Aveze a ML Compet.

Rath si již odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy