Zaorálek míří do Francie jednat s významnými kulturními institucemi

Posílení kulturní spolupráce Česka s Francií je jedním z hlavním cílů dvoudenní návštěvy ministra kultury Lubomíra Zaorálka ve Francii. Zaorálek se mimo jiné setká se svým francouzským protějškem, bude jednat s prezidentem pařížské galerie moderního umění Centre Pompidou a vystoupí na půdě Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). O středečním a čtvrtečním programu ministra dnes informovala Ivana Awwadová z tiskového odboru ministerstva kultury.

Cílem cesty bude projednání bilaterálních témat a posílení kulturní spolupráce obou zemí, uvedl resort. Ve středu se Zaorálek setká s francouzským ministrem kultury Franckem Riesterem a ředitelkou Centra světového dědictví UNESCO Mechtild Rösslerovou a přednese projev na všeobecné rozpravě 40. zasedání Generální konference UNESCO.

Česko má na seznamu světového dědictví UNESCO zapsáno 14 památek, mezi které od roku 1992 patří historické centrum Prahy. Podle komisařů organizace, kteří na jaře Prahu navštívili, se ale může české hlavní město dostat na seznam památek v ohrožení. Město i český stát totiž podle nich málo chrání hodnoty, pro něž byla historická část Prahy na seznam světového dědictví zapsána.

Ve čtvrtek má ministr Zaorálek na programu návštěvu pařížského Centre Pompidou a setkání s prezidentem muzea Sergem Lasvignesem. O zřízení pobočky této známé kulturní instituce v ČR opakovaně jednal premiér Andrej Babiš. Letos počátkem dubna podepsali zástupci Centre Pompidou a Národní galerie Praha (NGP) memorandum o spolupráci. Její součástí by měla být výměna uměleckých děl, odborníků a umělců mezi oběma galeriemi.

Vedení pařížské instituce se letos v květnu připojilo k protestnímu dopisu ředitelů významných světových muzeí a galerií, kteří vyjádřili nesouhlas s odvoláním ředitele NGP Jiřího Fajta. Podle červnového vyjádření pověřeného ředitele Národní galerie Ivana Morávka jednání s francouzskou stranou o spolupráci pokračují.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek UNESCO Centre Pompidou Francie Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy