Zaorálek sesadil Morávka z čela Národní galerie, dočasnou ředitelku bude Nedoma

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zrušil pověření Ivana Morávka k vedení Národní galerie Praha (NGP). Dočasnou ředitelkou galerie jmenoval Anne-Marii Nedomu, která by měla instituci řídit do doby, než z výběrového řízení vzejde nový generální ředitel.

Zaorálek to dnes řekl novinářům. Nedoma se své role ujme v pátek, dodal. Zřídil také garanční radu, která má především pracovat na přípravě konkurzu a na jmenování členů komise, která by měla nového šéfa NGP vybrat.

V garanční radě jsou architekt Josef Pleskot, historik umění Jiří Machalický, kurátor Richard Drury, ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, zakladatel centra DOX Leoš Válka či ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Pleskot a Válka patřili k iniciátorům petice za odchod exministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

"Rozhodl jsem se, že paní Anne-Marii Nedoma bych jmenoval dočasnou ředitelkou Národní galerie, abychom provedli určitou analýzu toho, jak vypadá situace v NG, určitý audit, takový technicko-organizačně-finanční a abychom NGP připravili na příchod nového ředitele," řekl Zaorálek. Morávek ho prý ujistil, že výstavní plán galerie je hotový a práce běží podle něj.

Významná tuzemská sbírková instituce je bez řádného ředitele od dubna, kdy jejího tehdejšího šéfa Jiřího Fajta odvolal bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to závažnými hospodářskými pochybeními. Tento krok vedl k protestům a byl na počátku úvah o odchodu Staňka z funkce. Těsně předtím, než po přijetí demise prezidentem Zemanem Staněk z postu ministra odešel, vypsal výběrové řízení na Fajtova nástupce. Zaorálek ho po příchodu na ministerstvo zrušil.

Nedoma novinářům řekla, že její působení v NGP bude orientováno především na přípravu fungující instituce - z hlediska správního, administrativního, finančního. "Prostě připravit pro nového ředitele instituci, která bude podporou jeho působení a podporou jeho dlouhodobějších vizí," řekla. "Já se budu snažit být dobrým stavitelem toho, aby se NGP rekonstruovala, respektive postavila daleko pevněji, než doposud stojí v pozici české kulturní politiky," řekl Pleskot.

"Na to, abychom ho (ředitele NGP) vybrali, jsem se rozhodl zřídit garanční radu a požádal jsem pana architekta Pleskota, aby se stal předsedou této garanční rady," řekl ministr. "Ta by teď měla začít pracovat poměrně intenzivně právě na tom, aby na základě informací, které máme, stanovila parametry pro výběrové řízení a také způsob, jak zřídíme výběrovou komisi, která by vybrala ředitele NGP. Ten proces vezme určitý čas," uvedl.

Garanční rada má podle Zaorálka také definovat, čím by Národní galerie měla být. "Aby i ten, kdo se bude pak hlásit, přesně věděl, co se po něm chce," vysvětlil. Přestože existuje statut NGP, je podle něj zřejmé, že instituce vypadala jinak v době působení Milana Knížáka v jejím čele než v době, kdy na jeho místo po dalších ředitelích nastoupil Jiří Fajt.

Rada by také měla určit, jak NGP pravidelně hodnotit či sledovat, v jaké je situaci - aby se předešlo tomu, že "máme galerii úplně odříznutou od světa", což se podle ministra stalo. Dnešní krize NGP není podle něj otázkou posledních dvou tří let, historie porevolučního vývoje NGP je podle něj historie tápání. Tomu by měla garanční rada zamezit.

Anne-Marie Nedoma je manželkou ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy. Zaorálek dnes uvedl, že fakt, že jím jmenovaná dočasná ředitelka NGP již 35 let žije ve svazku se známým tuzemským ředitelem významné instituce, jež je stejně jako NGP zřizovaná státem, svědčí o tom, že se v daném prostředí vyzná a dobře orientuje.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Národní galerie Anne-Marie Nedoma Ministerstvo kultury Praha

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 48 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 9 hodinami

Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit

Benzin v Česku letos poprvé překonal cenovou hranici 40 korun za litr, zatímco nafta je téměř o korunu levnější. Litr benzinu momentálně stojí 40,12 Kč, za stejné množství nafty zaplatí řidiči 39,19 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy