Zaorálek zruší projekt portálu Czechiana, dle ministra je megalomanský

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zruší projekt portálu Czechiana, podle něj je megalomanský a nadbytečný. Stál by 449,5 milionu korun. Na zastavení projektu bez postihů a právních důsledků zbývalo podle Zaorálka jen pár dnů. Požadavkům EU lze dostát za méně peněz, řekl dnes novinářům.

Portál měl umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuálním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Projekt se připravoval několik let, loni v dubnu zakázku schválila vláda a ještě letos v lednu MK na dotaz ČTK potvrdilo, že se portál s ročním zpožděním spustí letos v říjnu.

Projekt se připravoval několik let, loni byl schválen jako prioritní v rámci vládního programu Digitální Česko. Tendr na vybudování portálu vypsalo ministerstvo loni v dubnu v době, kdy úřad vedl Zaorálkův předchůdce a spolustraník Antonín Staněk. Ministerstvo tehdy uvádělo, že zpřístupněny pro uživatele budou fotografie, obrazy, mapy, knihy, archivní materiály, filmy, záznamy televizního a rozhlasového vysílání i hudba. Podklady do systému měly dodávat Národní památkový ústav, Národní muzeum, Národní knihovna, Národní galerie, Národní filmový archiv a Moravská zemská knihovna.

Ministr kultury @ZaoralekL: “Tento megalomanský projekt Česká republika nepotřebuje.”Tiskový brifink na @MinKultury k projektu Czechiana. https://t.co/dxWmDgi1Ct pic.twitter.com/H9jjlvuFaI

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) February 27, 2020

Technicky ale měl portál Czechiana pouze přesměrovávat požadavky na vyhledání konkrétního díla na instituce, odkud materiály pocházejí. Měl navázat na projekt Evropské komise Europeana, v němž by měla být v budoucnu přístupná všechna volně šiřitelná kulturní díla unijních zemí. Aktuálně v něm zájemci najdou přes 58 milionů uměleckých děl, artefaktů, knih, videí a zvuků z celé Evropy.

Obálky s nabídkami se otevíraly loni v říjnu a vítězem zakázky za 269 milionů korun bez DPH byla Společnost pro národní informační kulturní portál Czechiana Tempest a jako společník družstvo Czech It Cluster. Vyjádření firem ČTK shání.

Czechiana byla podle Zaorálka největší IT zakázka, která se na ministerstvu připravovala. "Celá věc byla spravována velmi podivným způsobem, budeme provádět audit," uvedl dnes ministr. Projekt označil za černou díru. Zatím za projekt ministerstvo nic nezaplatilo. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová na dotaz ČTK uvedla, že ministerstvo chce mít přehled i o IT zakázkách v jednotlivých příspěvkových organizacích. "Nicméně to monitorujeme průběžně," doplnila.

Na dotazy novinářů, zda mohou následovat kvůli projektu Czechiana personální postihy, ministr uvedl, že to záleží na výsledku auditu. Připomněl, že už v roce 2017 upozornilo ministerstvo vnitra resort kultury na to, že projekt Czechiana vykazuje disproporce mezi náklady a efekty, a žádalo, aby MK zvážilo, zda peníze jsou odpovídající. "MK tehdy reagovalo tak, že to nemůže učinit, protože to není s čím porovnat," řekl dnes Zaorálek.

Uvedl, že české instituce jsou schopny i bez projektu Czechiana dodávat do Europeany potřebné informace. Peníze, které měly jít do portálu Czechiana, podle něj účelněji využijí jednotlivé české instituce.

Zaorálek na ministerstvo nastoupil před půl rokem. Dnes zmínil, že personální změny mu umožnily zorientovat se i v ekonomických souvislostech jednotlivých projektů. Věc podle něj nesouvisí s výzvou premiéra Andreje Babiše (ANO), aby resorty zkontrolovaly své IT zakázky. Uvedl, že v rámci změn, které v úřadě provádí, se projektová kancelář, která byla podle něj nestandardně přímo pod ministrem, přesune do gesce náměstka pro ekonomiku.

Některá ministerstva měla v posledních týdnech kvůli IT systémům problémy. Ministerstvo dopravy řešilo předražený systém na elektronické dálniční známky, na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli zadávacímu řízení zasahovala tento týden policie a obvinila dva lidi. Kvůli zakázce na systém k elektronickým dálničním známkám skončil v lednu ve vládě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy