Západ neprohrál. Afghánistánu vládli nekompetentní politici, armáda se vzdala bez boje, říkají exministři zahraničí

Bývalí ministři zahraničních věcí Alexandr Vondra (ODS) a Tomáš Petříček (ČSSD) hodnotí stažení amerických vojsk i jejich spojenců z Afghánistánu jako chybný, unáhlený krok. Oba rovněž konstatují, jak moc je překvapilo, že vládní jednotky v zemi nekladly Tálibánu žádný odpor a islamistické hnutí bez boje stát ovládlo. „Opět se potvrdilo, že zemi vládli naprosto nekompetentní politici,“ říká pro EuroZprávy.cz Vondra. „Vyklizení pozic bez boje je pro mě nemilým překvapením, zvláště když spojenci tamní armádu kvalitně vycvičili i vyzbrojili,“ míní pro portál Petříček.

Naopak předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) není zaskočen, že afghánská armáda nevyvinula před Tálibánem žádnou aktivitu a zemi předala bez bojů. „Pro armádu je oficiální vláda synonymem naprosté korupce, a proto její vojáci odmítají za ni nasazovat životy. Nejedná se o problém NATO, ale současným stavem by se mělo zabývat spíše OSN,“ soudí pro EuroZprávy.cz Benešík, podle něhož nyní skutečně nejde o vojenskou problematiku.

Diplomatická rétorika je pro ně prvořadá, a tak nechtějí dělat silná prohlášení ohledně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který vyzval nynější hlavu státu Joa Bidena k rezignaci, neboť jej viní z největší ostudné prohry v historii USA, kterou její vojáci v Afghánistánu utrpěli. „Osobně jim jejich spor odmítám pískat a soudcovat,“ tvrdí i bývalý ministr obrany Alexandr Vondra, který zítra oslaví šedesáté narozeniny.

Tomáš Petříček ale důrazně připomíná, že to byl právě Trump, který loni v únoru během prezidentského mandátu podepsal s Tálibánem mírovou dohodu. „V tomto kontextu výzva k rezignaci působí dost komicky.“ Bývalý místopředseda ČSSD si vzpomíná, jak spojenci Trumpovi říkali, že dohoda o stažení není vůbec připravená. „Upozorňovali jsme na bezpečnostní rizika a hlavně na absenci dialogu s Tálibánem,“ dodává do dubna šéf tuzemské diplomacie.

Benešík však bez viny na aktuálním vývoji neponechává ani roli Joa Bidena. „Bohužel situace vyhodnotil velice zmateně a chaoticky. Přesto nesouhlasím s komentáři v médiích, podle nichž Západ v Afghánistánu prohrál. Spojenci na jeho území nebyli, aby zničili Tálibán, ale jejich přítomnost zabraňovala, aby se tamní region nestal semeništěm terorismu, a to se podařilo.“ Petříček s jeho rétorikou souhlasí. „Dvacet let díky spojencům v této oblasti neoperovaly žádné teroristické organizace, a tak žádný položený život od spojeneckých vojáků není zbytečný.“

Jeho kolega Vondra právě kvůli blokování teroristických buněk hodnotí stažení vojsk z Afghánistánu jako velkou chybu. „A ta bude mít obrovské následky. Ze země, kam se vrací diktatura, budou utíkat lidé, neboť zde odmítají pochopitelně žít. Počítám s velkým exodem. Opět se potvrdilo, že zemi vládli naprosto nekompetentní politici. Uvažovaný návrat k monarchii se nyní nejeví tak scestně, jak se původně k návrhu stavěl Západ. Bylo chybou monarchii nenastolit,“ uvědomuje si místopředseda ODS a exvyslanec v USA.

K jejímu zrušení došlo v roce 1973. Bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petříček rovněž označuje odchod vojsk za předčasný. „Zpětně musíme konstatovat, že nebyl řádně připravený a vše se zbytečně uspíšilo. Na druhou stranu odchod Američanům a spojencům nezazlívám. Z nekončící občanské války už byli totiž všichni vyčerpaní, a  to jak psychicky, fyzicky, tak i ekonomicky.“ Pro Petříčka je ale vyklizení pozic Tálibánu ze strany vládních jednotek bez boje nemilým překvapením. „Zvláště, když spojenci tamní armádu kvalitně vycvičili i vyzbrojili.“

Benešík počítá s tím, že do Evropy mohou začít proudit migranti z Afghánistánu. „Taková domněnka je skutečně nasnadě. Migrační tlak se zvýší.“ Místopředseda lidovců ale věří, že pohyb migrantů nespustí nové 11. září. „Tálibán se v dohodě s USA zavázal, že nebude poskytovat žádné útočiště teroristům. Doufejme, že smlouvu bude akceptovat v plném znění.“ Petříček si od úmluvy také hodně slibuje. „Američané na bodu, že Táliban nebude novým semeništěm terorismu, důrazně trval a dostal záruky, že se tak dít nebude.“

Vondra ale tak optimisticky naladěn není. „Převzetí Tálibánu nad Afghánistánem představuje silné bezpečností riziko.“ Sám však nepředpokládá, že by se USA se spojenci do země vrátily. „U takové velmoci jako jsou Spojené státy americké nepředpokládám, že by došlo k tak razantnímu obratu o 180 stupňů,“ praví europoslanec za ODS.

Premiér je sám migrantem a prověřené lidi má přijmout

Šéf  sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík se pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO), který se diví, jak je možné, že v souvislosti s Afghánistánem došlo k chybě. „Vždyť pan premiér předloni osobně v USA jednal s Trumpem. Chvástal se, jak bylo jednání úspěšné, ale mě by zajímalo, o čem spolu tehdy rokovali, když nyní je překvapen, co se v Afghánistánu děje. Navíc hnutí ANO má obranu v gesci sedm let a nyní působí neinformovaně, anebo se tak tváří.“

Opoziční poslanec Benešík pokládá za naprostou hanebnost, že česká vláda otálí s pomocí všem tlumočníkům, kteří pomáhali tuzemské armádě, když v zemi společně s ostatními západními spojenci působila. „Jedná se o naprostou ostudu, která ohrožuje české vojáky na dalších misích. Nechápu, proč Česká republika a premiér, který je sám migrantem, těmto lidem jasně nepomůže.“

Bývalý zastupitel Zlínského kraje tvrdí, že je naprosto scestné mít z tlumočníků obavy, pokud by přiletěli do Čech. „Pan premiér by všem, kteří se bojí migrantů, měl vysvětlit, že se jedná o naprosto prověřené a loajální lidi, kteří našim vojákům v Afghánistánu pomohli a mnohdy ochránili i jejich životy. Andrej Babiš by měl přestat kalkulovat, zda mu přijetí tlumočníků a ostatních spolupracovníků v nadcházejících volbách uškodí, anebo ne. Tady jde o životy lidí, kteří fandí západnímu, demokratickému směřování.“

Benešík se obává, že takové váhání se může v budoucnosti negativně odrazit na dalších misích české armády. „Když si další spolupracovníci v budoucnosti uvědomí, jak by se k nim v kontextu s Afghánistánem zachovala česká vláda, pokud by i oni potřebovali podporu, pak by asi dlouho váhali, zda by vojákům vyšli vstříc,“ strachuje se.

Petříček se však domnívá, že pomoc byla dostatečná. „Kdo měl na ni nárok, ten ji dostal. A za to bych vládě chtěl poděkovat, ministerstvo zahraničních věcí o obrany odvedlo dobrou práci. Vyslali jsme dalším spolupracovníkům signál, že se o ně postaráme. Jedná se například o dobrý vzkaz pro misi v Mali, kde čeští vojáci působí.“

Oba bývalí šéfové české diplomacie Vondra s Petříčkem vyvrací názor, že by se v kontextu s Afghánistánem opakoval ze strany amerických vojáků Saigon z roku 1975, kdy USA ve Vietnamu rovněž neuspěly a stáhly se. „Současná situace může k takovému porovnání i kontextu svádět, ale nynější stav je opravdu jiný. Tehdy Američané bojovali do poslední vteřiny, a to tvrdě,“ nabízí svůj pohled Alexandr Vondra.

Petříček by rovněž Afghánistán k Saigonu nepřirovnával. „I když jistá paralela se nabízí, tak musím říci, že když se na obě události detailně podíváme, pak najdeme opravdu velké rozdíly,“ má jasno bývalý šéf diplomacie Tomáš Petříček.

Související

Více souvisejících

Afghanistán Tálibán Tomáš Petříček Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy