ČSSD se nelíbí kritika z vlastních řad. Zaprodali stranu kvůli funkcím, zní z Ústí

Předseda sociálních demokratů a současný ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) má dlouhodobé problémy s ústeckou ČSSD. V minulém roce se mu například nepodařilo uspět v předsednictvu s návrhem na vyloučení kontroverzního poslance Jaroslava Foldyny. Ten ale není jediný, kdo přežil. Hlasování o vyloučení totiž ustál i předseda krajské buňky Miroslav Andrt, který se netají svou kritikou současné vlády. Je známo, že se s Hamáčkem nemají zrovna moc v lásce.

Lídra sociální demokracie například vytočilo Andrtovo vystoupení v České televizi na konci června. "Příští rok jsou krajské volby, to je za dveřmi, a obáváme se, že několik našich představitelů prostě zaprodalo ty ideje, zaprodalo tu stranu kvůli několika dobře placeným funkcím,“ řekl tehdy šéf ústecké ČSSD. O dění v řadách tradiční levicové strany informoval server novinky.cz

Spory s prezidentem a bývalým předsedou sociálních demokratů Milošem Zemanem, který odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury, nazval Andrt nedůstojnou fraškou. Na Ústecku je ČSSD v koalici pod taktovkou tamního hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), SPD a SPO Zemanovci. Po volbách 2016 bylo vyřazeno ze hry hnutí ANO, s čímž se dost špatně smiřoval jeho předseda a současný český premiér Andrej Babiš. 

Dvě kandidátky

Vedení ČSSD vyjádřilo nesouhlas s kandidátkou krajské sociální demokracie, která byla na Ústecku sestavená pod hlavičkou Lepšího severu, kde Andrt kandiduje. Ve čtvrtek pak přišla na řadu nová kandidátka, v níž figuruje bývalý ředitel litoměřické nemocnice Miroslav Jirásek. 

Na čtvrtém místě se pak nachází politický podnikatel a favorit bývalého premiéra Jiřího Paroubka Petr Benda, který před třemi lety kandidoval na Liberecku do dolní komory za extremistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a figuroval i ve vyšetřování vraždy Romana Housky zastřeleného v listopadu 2013 Michalem Krnáčem.

V Ústeckém kraji bude ČSSD konkurovat její někdejší člen Jaroslav Foldyna známý svými sympatiemi k ruskému motorkářskému gangu Noční vlci, a to tentokrát pod taktovkou hnutí SPD.

Do veřejného prostoru se dále dostala informace, že bývalý český premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek je momentálně Hamáčkovým neformálním konzultantem. Ten nicméně i ve svém vyjádření pro server EuroZprávy.cz potvrdil, že se zatím nejedná o nic velkého.

"Myslím, že je to ještě předčasné o tom hovořit. Zatím jde jenom o nějaká naše setkávání s předsedou Hamáčkem i jinými funkcionáři sociální demokracie na neformální úrovni. Zda to to vyústí v nějakou delší spolupráci, ukáže až čas. Nic není vyloučeno," řekl redakci někdejší předseda vlády. 

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Jan Hamáček ČSSD Ústecký kraj Miroslav Andrt (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy