Zásah na ministerstvu práce: Maláčová poskytuje policii součinnost, řekl Hamáček

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je na ministerstvu a poskytuje policii součinnost. Novinářům to řekl před odjezdem vlády na pracovní oběd s prezidentem Milošem Zemanem vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Maláčová se členy kabinetu neodjela, není jasné, zda se k nim v Lánech později připojí.

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva. Na webu to oznámil žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Obvinění souvisí s dnešním zásahem na ministerstvu, o kterém informoval server Lidovky.cz. Podle webu policie zadržela náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Policisté také požádali společnost OKsystem o podklady k nabídce k soutěži MPSV, která se vyhodnocuje.

"Já mám informace pouze z médií. Pokud vím, tak paní ministryně je na ministerstvu a poskytuje policii součinnost. Jedinou informaci mám z ohlášení tiskového mluvčího Vrchního státního zastupitelství, takže asi je třeba počkat na to, až bude jasnější, co se vlastně stalo," řekl Hamáček.

Baláče považuje za člověka, který se v oblasti informačních systémů orientuje. "Samozřejmě problematika informačních systémů na ministerstvu práce je složitá. V lednu jsem požádal vládního zmocněnce (pro IT a digitalizaci Vladimíra) Dzurillu a hlavního architekta ministerstva vnitra pro e-government, aby spolupracovali s ministerstvem práce, aby se situace vyřešila, protože ta je tam dlouhodobě problematická," dodal Hamáček.

"Pokud je tam nějaká korupce, tak to je velice špatně," řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zopakoval, že ohledně IT systémů na MPSV Maláčové napsal asi deset dopisů.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Jan Hamáček Jana Maláčová (ČSSD) Jan Baláč (náměstek MPSV) OKsystem

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy