Zasedal Zemanův expertní tým, odsoudil postoj Kubery a Hřiba vůči Číně

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana dnes jednoznačně odsoudil počínání předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ve vztahu k Číně. Po jednání o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kubera, který je po prezidentovi druhým nejvyšším ústavním činitelem tento týden potvrdil, že příští rok navštíví Tchaj-wan.

Česká republika přitom s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát. Čína totiž považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

2/2 Expertní tým se zabýval zahraniční politikou s důrazem na ekonomickou diplomacii. Jednoznačně odsoudil počínání předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery a primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba ve vztahu k Číně.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) November 30, 2019

"Mně pan prezident nevelí a já jemu taky. Moje expertní týmy mu neříkají, co má nebo nemá dělat. Je to jeho právo a může mít na to nějaký názor, ale to je tak všechno, co s tím můžeme udělat," okomentoval Kubera České televizi výsledek jednání expertního týmu prezidenta republiky.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání na dotaz novinářů potvrdil, že se jednání dotklo i Kuberova záměru cestovat na Tchaj-wan. "Jsme demokratická společnost, to si myslím, že tady můžeme všichni potvrdit. Na druhé straně pan předseda (Kubera) byl u posledního jednání ústavních činitelů, kde jsme se přihlásili k politice jedné Číny," řekl Petříček.

"Skutečně na této úrovni je to výjimečné, že by takto vysoce postavený ústavní činitel cestoval na Tchaj-wan, nicméně říkám, toto rozhodnutí je na panu předsedovi. Vláda nemá nástroj jak mu v tom zabránit," dodal ministr.

Poznamenal, že nemá možnost Kuberovi jeho cestu zakázat. Česko by mělo podle něj vystupovat vůči svým partnerům transparentně. "Ale myslím, že zároveň také tvrdíme jasně, že Čína by se neměla pohoršovat nad tím, že máme zájem rozvíjet ekonomické vztahy s Tchaj-wanem za podmínky, že naše vláda, a to dělá opakovaně, se hlásí k naší politice jedné Číny," dodal.

Debata expertního týmu se podle ministra týkala i vztahů s Čínou. "Naší snahou je dále rozvíjet strategický dialog prostřednictvím mezivládní komise. Očekáváme, že v příštím roce by se mohlo uskutečnit toto jednání a navázat na smíšený česko-čínský ekonomický výbor, jehož zasedání proběhlo pod garancí ministerstev průmyslu a obchodu v říjnu letošního roku," dodal.

Ministr řekl, že česká strana uznává politiku jedné Číny, ale zároveň chce rozvíjet i ekonomickou spolupráci s Tchaj-wanem. "A to je potřeba i čínským partnerům takto jasně vysvětlovat, že tam jsou skutečně tyto dvě naprosto odlišné roviny, že vláda v tomto neustupuje od své tradiční politiky, ale má zájem skutečně mít dobré ekonomické vztahy třeba i s Tchaj-wanem," dodal Petříček.

Právě článek obsahující uznání jedné Číny byl důvod, proč pražský magistrát vedený primátorem Hřibem vypověděl sesterskou smlouvu s Pekingem. Čínské velvyslanectví v ČR označilo ukončení smlouvy za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

Z mého pohledu jde zřejmě hlavně o vzkaz pro sponzory hradní kanceláře, jako je například firma Huawei, která jim dává výrobky v ceně půl milionu korun ročně. Jinak v Praze žádnou Čínu neřešíme. Měli jsme sesterskou smlouvu s městem Peking, která byla zrušena druhou stranou.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) November 30, 2019

"Z mého pohledu jde zřejmě hlavně o vzkaz pro sponzory hradní kanceláře, jako je například firma Huawei," reagoval dnes Hřib na kritiku Hradu na twitteru. Spolupráce s Pekingem podle něj nebyla pro Prahu výhodná a protistrana neprojevovala k Praze žádný respekt.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jaroslav Kubera Zdeněk Hřib Jiří Ovčáček Čína prezident čr Praha

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy