Zásoby plynu rychle rostou, zásobníky jsou naplněny ze 40 procent, uvedl Síkela

Tuzemské zásoby plynu velmi rychle rostou. K dnešnímu ránu přesáhly 1,287 miliardy krychlových metrů a tuzemské zásobníky jsou naplněny téměř na 40 procent. Při dnešních sněmovních interpelacích to uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

"V porovnání se spotřebou v předchozích letech by v případě zastavení dodávek z Ruska měly bez omezení spotřeby vydržet současné zásoby přinejmenším do konce léta, tedy do konce srpna. V případě omezování spotřeby i výrazně déle," popsal.

Stav naplněnosti zásobníků potvrdil při jiné interpelaci premiér Petr Fiala (ODS). "Dneska jsou zásobníky naplněny už ze 40 procent, a to je obrovský posun, a je to v minulosti nejvíc v tomto ročním období. Dosáhneme toho, že před nástupem zimní sezony budou naplněny zásobníky minimálně z 80 procent," řekl Fiala.

Podle Síkely jsou současné zásoby plynu víc než dvojnásobné proti loňsku. Tempo růstu zásob patří k nejvyšším v Evropě, uvedl. Síkela už ve středu uvedl, že dodávky do Česka jsou plynulé a zásobníky se plní tempem přes 25 milionů kubíků za den. To podle něj odpovídá přibližně dvojnásobku denní spotřeby v létě.Zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka podle něj nemá vliv na dodávky plynu do České republiky.

Dnes také uvedl, že jeho úřad je v kontaktu s obchodníky. Motivovat k naplňování zásobníků je chce mimo jiné prostřednictvím krizového opatření, které ministerstvo vydalo 28. dubna. Na jeho základě se konají první aukce, při nichž stát finančně podporuje ukládání plynu do zásobníků tak, aby obchodníkům vyrovnal mimo jiné cenový rozdíl mezi aktuální cenou a cenou podle termínovaných kontraktů. "Připravujeme i další opatření, která vliv státu na nakládání s plynem v tuzemských zásobnících ještě posílí," dodal ministr.

Související

Jozef Síkela

Síkela: Česko se odkloní od uhlí do roku 2033

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce připravit do poloviny roku 2025 zákon, který by zajistil řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Tento plán oznámil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Více souvisejících

Jozef Síkela plyn

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 13 minutami

před 29 minutami

před 56 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy