Zastavení Babišova stíhání? Hamáček odmítl spekulace o nátlaku na žalobce

Zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků bylo jednou z možností, jak mohl státní zástupce rozhodnout v případu Čapího hnízda. Novinářům to dnes řekl předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček (ČSSD). Podle vicepremiéra Hamáčka nezbývá, než jeho krok respektovat.

Jan Hamáček zdůraznil, že státní zástupci jsou nezávislí a politici by jejich rozhodnutí měli respektovat.

"Byla to jedna z možností, kterou měl pan státní zástupce. A nám nezbývá než jeho rozhodnutí respektovat. Neznám do detailů spis, důvody, které ho k tomu vedly. Očekávám, že to rozhodnutí bude odůvodněno poté, co proběhne přezkum v rámci Městského státního zastupitelství v Praze," řekl.

Předseda ČSSD nechtěl komentovat dotaz, zda Andrej Babiš svými výroky nedostával orgány činné v trestním řízení pod tlak. "To je spíš otázka na premiéra. Jsem přesvědčen, že státní zástupci postupovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl.

Pro sociální demokraty podle Hamáčka nyní není důvod, aby se zabývali svým dalším pokračováním ve vládě. "My jsme hlasovali na předsednictvu relativně nedávno o vládním angažmá. Rozhodnutí padlo celkem jasně, pozice sociální demokracie je celkem jasná," uvedl. Vedení ČSSD 23. srpna odchod z vlády nepodpořilo, pro opuštění kabinetu hlasovalo 11 ze 42 přítomných představitelů vedení strany.

Před jednáním vlády Hamáček novinářům řekl, že Babišova kauza v posledním roce fungování kabinetu ANO a ČSSD zatěžovala. "Pokud by se státní zástupce rozhodl opravdu to stíhání zastavit, tak by ten problém skončil a zátěž by zmizela," uvedl. Problém znamenal případ Čapího hnízda především ve vypjatých situacích, kdy jím argumentovali kritici setrvání ve vládě uvnitř ČSSD. "Nemůžeme se tvářit, že nás ta věc rok nezatěžovala," dodal.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Andrej Babiš Čapí hnízdo Jaroslav Šaroch (žalobce)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy