Zavedení eura je nyní nevýhodné a nereálné, shodli se Vystrčil s Havlíčkem

Zavedení eura v České republice je v současné době i v nejbližší budoucnosti nereálné a nevýhodné. Země by přišla o samostatnou měnovou politiku České národní banky a možnost využívat kurz koruny. V dnešním pořadu Partie Plus na CNN Prima News se na tom shodli předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

K zavedení eura se vyjádřili v souvislosti s výzvou staronového předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který vyzval na sobotním sněmu k diskuzi o zavedení eura v rámci vládní koalice.

Měnová politika ČNB, tady nastavení úrokových sazeb, a používání kurz koruny jsou nástroje, kterými centrální banka mimo jiné bojuje proti současné vysoké inflaci.

Česko by se mělo opět začít upínat k cíli přijmout euro i podle vyjádření vládní TOP 09 z počátku července. Podle strany by to oživilo ekonomiku. Zavedení společné měny je především politické rozhodnutí, ČR se k němu zavázala při vstupu do EU, sankcím za odklad kroku ale nečelí. Premiér Petr Fiala (ODS) již dříve řekl, že Česko se v tomto volebním období euru nepřiblíží.

"Je to (pozn. zavedení eura) nereálné v nejbližší době a nebylo by to správné. Přijdeme o instrumenty ČNB. Staneme se závislejšími," uvedl Havlíček. Dodal, že zavedení eura přinese zdražení, což se ukázalo ve všech zemích, které jej zavedly.

Odborníci dlouhodobě zpochybňují, že zavedení eura vede k větší inflaci. Hnutí ANO přitom současnou měnovou politiku ČNB, která se snaží omezit inflaci, od zahájení cyklu zvyšování úrokových sazeb zhruba před rokem, kritizuje.

Podle Vystrčila se Česko sice na přijetá eura musí připravit, ale argumenty odborníků jsou podle něj spíše proti zavedení eura, mimo jiné právě kvůli ČNB. "Nejsou to věci aktuální a nejsou výhodné," uvedl Vystrčil. Dvacátou zemí Evropské unie používající společnou měnu se od ledna stane Chorvatsko. Česká republika tak zůstane jednou z posledních sedmi unijních zemí, které si ponechávají vlastní měnu.

Ze zemí platících eurem mělo v červnu podle odhadu z 1. července nejvyšší inflaci Estonsko, kde meziročně vzrostla na 22 procent, následovaly Litva (20,5 procenta) a Lotyšsko (19 procent). V ČR meziroční inflace v květnu stoupla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta.

Podpora zavedení eura v České republice meziročně výrazně vzrostla, patří ale k nejnižším mezi unijními zeměmi, které společnou měnou neplatí. Ukazuje to červnový průzkum Eurobarometru ve vybraných unijních státech, jež nejsou členy eurozóny. Podíl lidí v ČR, kteří by uvítali zavedení eura, se meziročně zvýšil o 11 procentních bodů na 44 procent.

Ohledně růstu cen, především energií, dnes Havlíček zopakoval kritiku vlády, že s opatřením přichází pozdě a v nedostatečné výši. Zároveň se ale pro přijetí takzvaného úsporného tarifu přimluvil. "Je to legislativní paskvil. I přes to se přimlouvám, aby to Senát odsouhlasil. V dané chvíli je to lepší schválit a vláda tomu dá konkrétní parametry, které budou pravděpodobně v pořádku," uvedl. "Věřím, že to projednáme velmi rychle. Jsme nyní docela tolerantní k těm materiálům ze Sněmovny, i když nejsou příliš dokonalé," uvedl Vystrčil.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Miloš Vystrčil (ODS) EUR

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy