Žebříček Forbes: Nejvlivnější ženou ČR je poprvé Schillerová, porazila Jourovou

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Do čela žebříčku se dostala poprvé a na prvním místě vystřídala loňskou vítězku eurokomisařku Věru Jourovou, která se letos umístila na druhém místě. Následuje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která žebříček vedla řadu let před Jourovou. Forbes to dnes oznámil v tiskové zprávě.

"Pokud vliv měříme i tím, na kolik lidí mají přímý dopad různá její rozhodnutí, není momentálně vlivnější Češky než Alena Schillerová. Žádná jiná žena v Česku momentálně nehospodaří s větším množstvím peněz než šéfka Babišova státního rozpočtu ve výši 1,7 bilionu korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Podle něj Schillerová navíc při současné koronavirové krizi ještě posílila svůj vliv na různá odvětví a dění v Česku.

Do první desítky se z členek koaličního kabinetu Andreje Babiše (ANO) ještě dostala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Umístila se na sedmém místě, kde nahradila ředitelku Czech News Center Libuši Šmuclerovou.

S výjimkou změn na prvních třech místech a na sedmém místě zůstalo obsazení ostatních pozic v první desítce stejné jako loni. Například čtvrtá opět skončila finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková, pátá pozice patří finanční ředitelce koncernu Agrofert Petře Procházkové a šestá ředitelce divize správa ve firmě ČEZ Michaele Chaloupkové.

Žebříček nejvlivnějších žen Forbes vydává podeváté a letos v něm představil 135 jmen významných Češek z nejrůznějších oborů, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor. Celý rok přitom redakce sledovala přes 300 žen, v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury či sportu.

Jednotlivé ženy v každé kategorii redaktoři hodnotili podle několika kritérií, přičemž vycházeli z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci pozval redakční tým i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví, se kterými pořadí konzultoval.

"V sekci politiky a veřejné správy posuzujeme pozice a reálné pravomoci a počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit. Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování," uvedl Šimůnek a doplnil, že u majitelek a manažerek redakce mimo jiné sleduje hospodářské výsledky firem, obrat, zisk, nové akvizice a současně přihlíží k situaci v odvětví, ve které dotyčné působí.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Věra Jourová Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) forbes Česká republika Jana Maláčová (ČSSD) ženy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy