Zeman bude v pondělí předávat vyznamenání. Kdo bude na Hradě chybět?

Na udílení státních vyznamenání 28. října budou na Pražském hradě opět chybět někteří čelní politici. Prezident Miloš Zeman, jako každoročně, některé své odpůrce a protivníky nepozval, další účast neplánují. Pozvánka například do středy nepřišla místopředsedům Sněmovny Petru Fialovi (ODS) a Vojtěchu Pikalovi (Piráti), nedostali ji ani zástupci některých dalších opozičních stran ze Sněmovny i Senátu nebo například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pozvánku do Vladislavského sálu, kde Zeman v pondělí večer předá státní vyznamenání vybraným osobnostem, dosud nedostal šéf ODS Fiala ani předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Na následnou recepci byl pozván poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), s účastí ale nepočítá.

Podobná situace je i u TOP 09. Pozvánku nedostal šéf strany Jiří Pospíšil ani předseda stranických poslanců Miroslav Kalousek. "Řádový den bude pro mě i letos velkou poctou. Být mezi těmi, které Miloš Zeman vyřadil z pozvánek na Hrad, chápu jako státní vyznamenání," uvedl na twitteru Kalousek. Pospíšil tamtéž napsal, že Zeman vyznamenává komunistické pohlaváry, na státní svátek zve jen své kamarády a po celý rok porušoval ústavu. "U toho nebudu dělat statistu. Na Hradě to zřejmě vědí, a tak už mne asi ani nepozvali," poznamenal.

Selekcí na Hradě prošli i poslanci Pirátů. Podle jejich mluvčí Karolíny Sadílkové nedostal přímo do Vladislavského sálu pozvánku nikdo z nich, většina ji má ale k dispozici na následnou recepci. Účast z nich plánují jen Jan Lipavský a Lukáš Kolářík. Žádné pozvání ale nepřišlo nejvýraznějším pirátským osobnostem včetně jejich předsedy Ivana Bartoše, šéfa klubu Jakuba Michálka nebo poslance Mikuláše Ferjenčíka.

Z KDU-ČSL podle mluvčí strany Denisy Morgensteinové obdrželi někteří poslanci pozvánku jen na recepci, Ondřeji Benešíkovi jako předsedovi sněmovního výboru pro evropské záležitosti do schránky dorazilo pozvání i do Vladislavského sálu. Opomenuti zatím zůstali předseda strany Marek Výborný či místopředseda a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Na twitteru Jurečka uvedl, že poslední tři roky na Hrad nechodil, předsedové parlamentních stran by ale podle něj zváni být měli.

Pozvánka podle stranického mluvčího Tomáše Pergla dosud nedošla ani zástupcům Starostů a nezávislých včetně jejich šéfa Víta Rakušana, předsedy jejich poslaneckého klubu Jana Farského, bývalého předsedy Petra Gazdíka a místopředsedkyně STAN Věry Kovářové.

Zeman si pozvané vybíral i mezi Senátory. Pozvánku zatím neobdržel třeba předseda senátorského klubu SEN 21 Václav Láska, zatímco v minulých letech ji vždy dostal. Akce se stejně jako v minulých letech nezúčastní, uvedla jeho asistentka Michala Kováč. Nepřišla ani předsedovi lidoveckého senátorského klubu Petru Šilarovi, předsedovi senátního výboru pro záležitosti EU Václavu Hamplovi (za KDU-ČSL) nebo lidoveckému senátorovi Jiřímu Čunkovi.

Oproti minulosti byli pozváni podle dostupných informací všichni rektoři státních vysokých škol, většina z nich se ale omluvila kvůli služebním cestám. S účastí počítá třeba rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. V minulosti pozvánka nechodila Mikuláši Bekovi, rektorovi brněnské Masarykovy univerzity, které letos ve funkci skončil. Na twitteru dnes napsal, že neúčast rektorů byla primárně zapříčiněna solidaritou se třemi navrženými profesory, které Zeman odmítl jmenovat. "Ten důvod trvá. Solidarita s nepozvanými byla sekundární," uvedl.

Stejně jako loni na Hrad nejspíš nepojede nejvyšší státní zástupce Zeman, který v minulosti odmítl schůzku s prezidentem v době, kdy Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. Podle mluvčího NSZ Petra Malého pozvánka nebyla ani v dnešní poště.

Pozván do dneška nebyl ani liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Každé ráno vyhlížíme pošťáka. Kdyby mě prezident pozval, tak bych šel, to je slušnost, ale protože mě nepozve, tak si zaplňuji program akcemi v regionu," řekl v úterý ČTK Půta. Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina pozvání má a podle mluvčí ho využije.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Pražský Hrad státní vyznamenání Petr Fiala (ODS) Vojtěch Pikal (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy