Zeman chce dál rozvíjet vztahy s Čínou

Prezident Miloš Zeman vzkázal Číně, že individuální kroky některých jednotlivců nemohou narušit práci a úsilí, které Česká republika i on dlouhodobě věnuje budování a upevňování přátelských vztahů mezi oběma zeměmi. K dalšímu rozvoji vztahů by podle něj napomohlo zasedání mezivládní komise. Zeman to uvedl v dopise, který zaslal čínskému velvyslanectví u příležitosti dnešních oslav 71. výročí založení Čínské lidové republiky.

"Česká republika i nadále zastává naši politiku jedné Číny, která je ve vzájemných vztazích mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou trvalým závazkem," ujistil Číňany Zeman.

"Dalšímu rozvoji vztahů by jistě napomohlo zahájení politického dialogu, a to realizací již dlouho očekávaného zasedání mezivládní komise, která by vyhodnotila dosavadní vývoj vzájemných vztahů a naplánovala další směřování spolupráce," napsal.

Zopakoval také, že je i nadále připraven odcestovat do Číny na odložený summit 17 zemí střední a východní Evropy, jakmile to okolnosti dovolí. "A to ne v roli čínského agenta, jak mne média často rády nazývají, ale jako ambasador ekonomické diplomacie," zdůraznil.

Mezi ČR a Čínou existuje podle prezidenta "mnoho oblastí s velkým potenciálem spolupráce", například zdravotnictví nebo digitální ekonomika. Věří tomu, že po překonání koronavirové krize budou brzy obnoveny kontakty z doby před krizí stejně jako obchodní spolupráce a cestovní ruch včetně přímých letů.

Zeman také znovu poděkoval Číně za pomoc při první vlně pandemie nového koronaviru. Vzájemnou pomoc v boji proti epidemii připomněl ve svém projevu i čínský velvyslanec Čang Ťien-min.

"Dokud budou obě strany trvat na vzájemném respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti, na vzájemném nezasahování do vnitřních záležitostí druhé země, na vzájemném respektování klíčových zájmů a důležitých záležitostí a dodržovat mezinárodní právo a normy mezinárodních vztahů, tak bude čínsko-české strategické partnerství jistě stabilní a udržitelné," uvedl diplomat.

Vztahy ČR a Číny narušila srpnová cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Čína proti ní ostře protestovala a její ministr zahraničí Wang I Vystrčilovi vyhrožoval, že ho Peking za porušení politiky jedné Číny donutí zaplatit vysokou cenu.

Zeman se v souvislosti s návštěvou rozhodl Vystrčila nezvat na schůzky nevyšších ústavních činitelů. Ti se na dnešním setkání v Lánech ve Vystrčilově nepřítomnosti shodli na tom, že jeho cestu nelze pokládat za změnu v politice Česka vůči Číně. Zároveň ve společném prohlášení uvedli, že součástí české politiky jedné Číny je i zájem o prohloubení přínosu ekonomických či kulturních vztahů s Tchaj-wanem, což nepovažují za zásah do diplomatických styků s Pekingem.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy