Zeman jednal se šéfem tajné služby ÚZSI Šimandlem či šéfem KSČM

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Markem Šimandlem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to dnes bez podrobností uvedl na twitteru. Na schůzce se Šimandlem se Zeman dohodl na jednání s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Prezident dnes na Pražském hradě přijal také šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a místopředsedkyni sněmovního rozpočtového výboru Miloslavu Vostrou (KSČM).

Zeman na počátku května označil ÚZSI a kontrarozvědku Bezpečnostní informační službu (BIS) za zbytečné. Kritizoval je v souvislosti s případem údajného ruského agenta s ricinem na českém území. Uvedl, že BIS a ÚZSI považuje za naprosto zbytečné. Nejvíce věří Vojenskému zpravodajství, které podle něj žádnou informaci o ruském agentovi nepřineslo.

Hamáček po lánské schůzce řekl, že se Zemanem o ÚZSI mluvil kvůli vazbě služby na ministerstvo vnitra. Zemanovi představil změny, kterými tato tajná služba prošla během doby, kdy je ministrem vnitra. Dohodli se, že prezident Šimandla přijme, aby mu mohl práci služby a její priority prezentovat.

Ovčáček ČTK sdělil, že schůzku nebude Pražský hrad komentovat. Blíže nepřiblížil ani setkání prezidenta s Filipem a Vostrou. Vzhledem k odbornému zaměření Vostré mohl být tématem státní rozpočet. Mluvit s nimi Zeman také mohl o komunistické kritice vůči ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) nebo o kritických výrocích Filipa na adresu československých legionářů v Rusku.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy