Zeman jmenoval novým ministrem zahraničí Jakuba Kulhánka

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval Jakuba Kulhánka (ČSSD) novým ministrem zahraničí. Ve funkci nahradil Tomáše Petříčka (ČSSD), který byl odvolán minulý týden. Místo šéfa české diplomacie v mezičase zastával vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odvolání Petříčka navrhl Hamáček po volebním sjezdu sociální demokracie, na kterém ho porazil v souboji o post stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně. Jeho konec v Černínském paláci dlouhodobě požadoval Zeman.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracoval jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Kulhánka ihned po jmenování uvede do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO). Ve funkci ho ihned čeká ostrý start, řešit bude muset kauzu kolem zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Hamáček na dnešek předvolal ruského velvyslance Alexandera Zmejevského. Tlumočení nespokojenosti Česka s ruským postupem při odvolávání zaměstnanců české ambasády i případné oznámení dalších kroků bude pravděpodobně už právě na Kulhánkovi. Poslanci v úterý vyzvali vládu, aby počet pracovníků ruské ambasády zásadně omezila.

Jmenování, které prezident absolvoval na vozíku, se zúčastnil Babiš i Hamáček.

Zeman: Před Kulhánkem je těžký úkol, jehož podstatou je hájení zájmů ČR

Za úkol nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) považuje prezident Miloš Zeman hájení národních zájmů, jehož konkrétní náplní je podle hlavy státu ekonomická diplomacie. Na novém členovi vlády, který na pozici šéfa české diplomacie nahradil Tomáše Petříčka (ČSSD), si váží zkušeností a ocenil i bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Zeman to řekl při jmenování Kulhánka ministrem.

Petříček byl odvolán minulý týden. Místo šéfa české diplomacie v mezičase zastával vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zeman se ani dnes nevyjádřil ke kauze kolem zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček dříve oznámil prezidentovo vystoupení na tuto neděli.

Kulhánek necelou hodinu po jmenování dorazil se svým předchůdcem Hamáčkem do Černínského paláce, kde ho uvede do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr poté poprvé předstoupí před novináře. Minulý týden v prohlášení zaslaném ČTK pouze uvedl, že nechce nic měnit na dlouhodobém směřování zahraniční politiky, která podle něj musí mluvit jedním hlasem.

Ve funkci Kulhánka ihned čeká ostrý start, bude muset řešit právě kauzu výbuchu ve Vrběticích. Hamáček na dnešek předvolal ruského velvyslance Alexandera Zmejevského. Tlumočení nespokojenosti Česka s ruským postupem při odvolávání zaměstnanců české ambasády i případné oznámení dalších kroků bude už právě na Kulhánkovi. Poslanci v úterý vyzvali vládu, aby počet pracovníků ruské ambasády zásadně omezila.

"Je před vámi jako před každým ministrem zahraničí těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy a věřím, že pod vaším vedením ministerstvo zahraničí bude činit totéž," řekl Zeman.

Hájení národních zájmů podle něj musí mít konkrétní náplň, nikoli podobu "dutých, patetických deklarací". Vidí ji v ekonomické diplomacii. Uvítal Kulhánkův příslib, že na zahraničních cestách ministra budou doprovázet podnikatelé.

Kulhánkovi Zeman řekl, že jako vrcholný politik bude vystaven nejrůznějším kritikám. Doporučil mu řídit se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků.

Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka. Od poloviny července 2018 pracoval jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy