Zeman jmenoval novým ministrem zdravotnictví Vojtěcha

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval staronovým ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Oproti zvyklosti jmenování nedoprovodila tradiční slavnostní ceremonie, ministr si pouze od prezidenta převzal podepsaný jmenovací dekret.

Podle fotografií, které Ovčáček zveřejnil, se jmenování zúčastnil prezidentův kancléř Vratislav Mynář a šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. Po předání jmenovacího dekretu Vojtěch podepsal ministerský slib.

Arenberger ve funkci končí po necelých dvou měsících. V posledních dnech čelil kritice za to, jak informoval o svém majetku. Podle Babiše se Arenberger rozhodl podat rezignaci kvůli tlaku na svou rodinu. Řekl, že končící ministr podcenil, že na úrovni ministra "musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější". Arenberger za své jediné pochybení považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání.

Vojtěch se ministrem zdravotnictví stal v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první Babišově vládě, stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Po odchodu z vlády zamířil do představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že krátce před svým jmenováním Vojtěch na pozici předsedy představenstva Krajské zdravotní rezignoval.

Vojtěcha v září ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci tak strávil 49 dní, pouze o 11 více než Prymula.

Vojtěch: Prioritou bude podle kromě koronaviru financování zdravotnictví

Prioritou staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. Po převzetí jmenovacího dekretu na Pražském hradě to dnes řekl České televizi. Kvůli epidemii bude podle něj třeba se připravovat na podzimní období a návrat dětí do škol.

"Ve Sněmovně je ještě celá řada zákonů, na kterých jsem pracoval jako ministr," uvedl. Poslanci projednávají například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění například vstup nových léků do úhrady pojišťoven, zákon o návykových látkách, zavádějící nová pravidla pěstování léčebného konopí, či legislativu, která má nastavit jednotná pravidla pro elektronizaci zdravotnictví.

Zásadní bude podle něj také nastavení úhrad za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. "Musíme dokončit takzvanou kompenzační vyhlášku, kterou jsme vydali v loňském roce a teď ji budeme muset vydat znovu," řekl.

Vyhláškou ministerstvo pojišťovnám stanoví, jak mají nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče platit za péči, které odvedli méně než bylo plánováno, nebo s ní měli kvůli epidemii vyšší náklady. Vyhláška zohledňuje také odměny zdravotníkům, kvůli kterým byl ale Vojtěch loni odbory kritizován. Podle něj odměny neměly být plošné.

Pracovat bude i na úhradové vyhlášce pro příští rok, jejíž parametry v současné době vznikají v dohodovacím řízení mezi pojišťovnami a zástupci segmentů péče. Bude podle Vojtěcha třeba řešit i další finanční zdroje. Jeho předchůdci Jan Blatný a Petr Arenberger (oba za ANO) mluvili o navyšování platby za státní pojištěnce ze státního rozpočtu, řádově ve stovkách korun měsíčně.

"Pro zdravotnictví teď nastává doba pomalého návratu ke standardní necovidové péči, ale musí být zajištěna stabilita a rozvoj pro všechny segmenty," dodal Vojtěch.

S prezidentem Milošem Zemanem dnes při převzetí jmenovacího dekretu debatoval hlavně o epidemii koronaviru a očkování. "Bavili jsme se o tom, že je nutné přimět i mladou generaci, aby se nechala očkovat," uvedl. Ruská vakcína Sputnik V podle něj už není téma. "Spíše budeme mít problém v tom, abychom vakcíny, které budeme mít, vyočkovali," dodal.

O budoucnosti svého předchůdce Arenbergera v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady mluvit nechtěl. "Já bych vyčkal na výsledky kontrol, které byly v nemocnici nařízeny, a pak bych dělal nějaké další závěry," dodal s tím, že nemocnici kontrolují ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí.

K personálním otázkám v úřadu uvedl, že zásadní změny neplánuje, ale některé nejbližší lidi si chce přivést. Nabídku od premiéra vést znovu resort zdravotnictví dostal minulý týden. "Bral jsem to jako nějakou alternativu. Nepočítal jsem s tím, že to takto dopadne," dodal. Podle něj by na chod úřadu mělo negativní efekt, kdyby přišel nový ministr neznalý jeho fungování.

O své budoucnosti jako velvyslance ve Finsku, do níž byla jeho nominace schválená vládou i prezidentem, nechtěl dnes spekulovat. Platí podle něj ale, že nebude v podzimních volbách kandidovat do Sněmovny.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy