Zeman má nového kandidáta na ombudsmana. Nominaci Válkové stáhl

Prezident Miloš Zeman navrhne na ombudsmana jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka, který byl do loňského prosince zástupcem ombudsmanky. Uvedl to dnes předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Křeček řekl serveru Deník N, že Zemanovu nabídku přijal a cítí se na výkon funkce připraven.

Nynější veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí šestileté funkční období letos v únoru. Ombudsmana volí z kandidátů navržených prezidentem a Senátem poslanci. U Sněmovny Křeček loni dvakrát neuspěl, když Zeman navrhl jeho pokračování ve funkci zástupce ombudsmanky. Křečka nakonec na tomto postu nahradila Monika Šimůnková.

Zeman původně na ombudsmanku nominoval poslankyni ANO a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta nominaci odmítla poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) dnes po společném novoročním obědě se Zemanem a Kuberou řekl novinářům, že prezident nominaci Válkové stáhl. Kubera následně doplnil, že Křeček bude novým Zemanovým kandidátem.

Křeček řekl Deníku N, že ho Zeman oslovil v pondělí večer. "Bylo to pro mě překvapení, ale nabídku jsem samozřejmě přijal, protože chápu situaci, do které se obsazení té funkce dostalo," uvedl. Podle něj je ombudsman zahlcen agendami a mají přibýt další. "To se pak ale z úřadu stává nepřehledný moloch, který nemůže fungovat. Ombudsman musí zůstat ochráncem obyčejných lidí před běžnými soudy v denním střetávání se s právem, a ne na sebe nabalovat další věci," dodal. Veřejný ochránce práv by se podle něj neměl třeba zabývat diskriminací. Tu by měly podle Křečka řešit soudy.

Křeček je právník a bývalý poslanec ČSSD, kterou v minulosti Zeman vedl. Kandidátem na ombudsmana byl Křeček už v roce 2014 poté, co koncem roku 2013 z postu odešel Pavel Varvařovský. Do funkce ale byla nakonec zvolena Šabatová. Křeček tak zůstal na místě zástupce ochránkyně práv.

S ombudsmankou Šabatovou se Křeček, když byl jejím zástupcem, opakovaně neshodl. Opačný názor vyjádřil například v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Zeman v neděli v rozhovoru pro server Blesk.cz řekl, že by mohl místo Válkové na ombudsmanku nominovat poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, pokud mu ji navrhne předseda strany Jan Hamáček. Ten v pondělí uvedl, že je k tomu připraven. Valachová napsala na facebooku, že nyní nelze o její možné kandidatuře diskutovat. Senát i prezident už své nominace podali a zásah do nich by podle ní mohl zpochybnit výsledek volby.

Senát i prezident mohou nominovat na ombudsmana po dvou kandidátech. Zeman navrhl jen Válkovou. Loni v prosinci sdělil prezident v dopise poslancům, že druhý člověk, kterého chtěl na post navrhnout, kandidaturu odmítl. Senát na funkci veřejného ochránce práv navrhl vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. "Senát trvá na svých kandidátech," prohlásil dnes předseda horní komory.

Válková by podle Kubery mohla kvůli informaci o článku s Urválkem přijít kromě nominace na ombudsmanku také o funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Podle šéfa Sněmovny Vondráčka ale Válková vládní funkci neopustí. Válková po dnešní schůzce s prezidentem řekla ČTK, že její setrvání na postu zmocněnkyně podpořil i Zeman, byť o jejím obsazení nerozhoduje. Kabinet v pondělí o setrvání Válkové na místě vládní zmocněnkyně jednal, ale nehlasoval. Pro její odchod se vyslovili představitelé koaliční ČSSD. Válková rezignovat odmítla.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman ombudsman Stanislav Křeček Helena Válková (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy