Zeman nechce, aby Zimola založil novou stranu

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola je podle prezidenta Miloše Zemana jednou z mála výrazných osobností ČSSD. Před založením nové strany by ho hlava státu varovala. Zeman to dnes řekl v televizi Barrandov. Bývalý jihočeský hejtman Zimola ve středu uvedl, že požádal o registraci hnutí Změna 2020.

Pokud by Zimola založil vlastní politickou stranu, bylo by to podle prezidenta štěpením atomů. "Je to jedna z mála výrazných osobností sociální demokracie, tak ať pro tuto stranu pracuje, ať občas snese nějakou porážku, ale věřím, že nakonec třeba krajské volby pro něj mohou být úspěšné," uvedl na Zimolovu adresu.

Zeman stál v čele ČSSD devět let, pod jeho vedením se vypracovala v jednu z nejsilnějších stran v Česku. Zimola patřil po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta Zemana v Lánech. Část vedení ČSSD se pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.

Zeman uvedl, že Zimolovi už několikrát říkal, že neměl rezignovat na funkci prvního místopředsedy sociální demokracie. Zimola se funkce statutárního místopředsedy ČSSD vzdal začátkem loňského listopadu. Jako důvod uvedl, že považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. Tehdy také odmítl, že chce zakládat alternativu k ČSSD.

Ve středu Zimola oznámil, že požádal o registraci hnutí Změna 2020, které by mělo být složené se zástupců ČSSD i nestraníků. Odmítl současně, že chce sociální demokracii opustit či štěpit.

Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes ČTK řekl, že Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD. Zimolův projekt Změna 2020 není podle Hamáčka konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD. Zimola však dnes ČTK řekl, že není jisté, zda bude v krajských volbách kandidovat.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Zimola

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy