"Zeman nikam nejezdí. A když, je to pro ostudu." TOP 09 chce snížit rozpočet kanceláře Hradu

Opoziční TOP 09 navrhne zkrátit během debaty ve Sněmovně návrh rozpočtu kanceláře prezidenta na příští rok o 17 milionů korun určených na cesty hlavy státu. Suma by měla podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jít na živé umění. Novinářům to řekla před dnešním zahájením jednání dolní parlamentní komory.

Adamová uvedla, že prezident nikam nejezdí, když někam jede, tak to je pro ostudu. Zkrácení rozpočtu prezidentské kanceláře ve Sněmovně je podle ní cestou, jak může opozice fungování kanceláře ovlivnit. Zmínila v té souvislosti kauzy kolem kancléře Vratislava Mynáře či hospodaření obory v Lánech.

S čím jdeme na jednání PS:• Peníze z rozpočtu hradní kanceláře, která dělá kšefty a ostudu, chceme přesunout na podporu živé kultury (dohromady jde téměř o 18 milionů korun) • @H_Langsadlova bude prosazovat zařazení mimořádného bodu k dostavbě Dukovan

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) December 1, 2020

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v rozpočtu na příští rok téměř 423 milionů korun, což je proti letošnímu schválenému rozpočtu asi o 3,5 milionu korun víc. Spolu s návrhy dalších dílčích rozpočtů doporučil plán schválit sněmovní rozpočtový výbor. Návrhy schvaloval už na jaře a vláda je pak zapracovala do návrhu celkového rozpočtu, který v říjnu předložila Sněmovně.

Navýšení rozpočtu prezidentské kanceláře odpovídá částce určené na financování projektu na podporu biodiverzity a obnovy krajinné struktury v Lánské oboře. Projekt má na starosti Lesní správa Lány a peníze na něj získá prostřednictvím příslušného operačního programu z evropských fondů. Na běžné výdaje prezidentské kanceláře je určeno 134 milionů korun, což odpovídá letošní schválené částce. Lesní správa Lány by měla dostat provozní dotaci zhruba 26 milionů korun a Správa Pražského hradu asi 211 milionů korun. Na plat prezidenta je vyčleněno 3,6 milionu korun.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Miloš Zeman top 09 státní rozpočet prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy