Zeman podpořil potřebu státní pomoci kultuře, uvedl Zaorálek

O pomoci státu kultuře v době pandemie a o tom, jak stát může zasáhnout, pokud vlastník řádně nepečuje o kulturní památku, mluvili dnes na Pražském hradě prezident Miloš Zeman a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zeman podpořil potřebu státní podpory kultuře, řekl ministr novinářům po jednání.

"Pokládal jsem za dobré informovat (prezidenta) o tom, jak vypadá situace v kultuře, protože kultura patří k tomu segmentu, který byl podle mě postižen velmi tvrdě," řekl ministr. "Shodli jsme se na tom, že kulturu nepředstavuje jen několik celebrit a filmových hvězd, které třeba tráví čas dnes někde u moře, ale kultura v České republice jsou tisíce lidí v regionálních knihovnách, filharmoniích, galeriích v celé řadě obcí a měst," řekl Zaorálek. Ti už před covidem podle ministra nežili zdaleka z velkých platů. "Jde o to, aby covid nevedl k tomu, že tyto instituce zaniknou, nebo budou zásadně oslabeny. Proto je třeba jim pomoci. Jsem rád, že v tomto jsme se s prezidentem shodli," doplnil.

Na dotazy novinářů dodal, že dřívější Zemanův výrok o tom, že umělci podávají nejlepší výkony, pokud hladovějí, který mnoho lidí z kuturní obce rozhořčil, směřoval prezident spíše ke zmíněným několika málo celebritám než k lidem, které pandemie skutečně postihla nedostatkem příjmů.

Ztráty kulturních institucí i jednotlivců jsou od počátku pandemie veliké. Zástupci audiovizuálního průmyslu odhadli už při začátku pandemie pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů za loňský rok o 75 procent. Jen za druhou vlnu opatření proti šíření koronaviru přišla česká kina o 150 milionů korun ze vstupného. Pokud zůstanou kina zavřená do ledna či do února, budou ztráty půl miliardy.

Národní divadlo zrušilo kvůli koronaviru během první vlny pandemie 400 představení. Vrátilo asi 80.000 vstupenek zhruba za 55 milionů korun. Ředitel divadla Jan Burian uvedl, že za březen až červen divadlu chyběly výnosy 121 milion korun, odhad propadu do konce roku je 252 miliony korun. Památky ve správě státu loni navštívilo 3,6 milionu lidí, meziročně o milion méně. Kvůli kratší sezoně měl Národní památkový ústav spravující stovku památek i propad výnosů, v meziročním srovnání asi 190 milionů korun, jinak má kolem 600 milionů korun ročně.

Vláda v dubnu schválila balíček na pomoc kultuře s miliardou korun, který pomáhal příspěvkovým organizacím ministerstva, představitelům živého umění a regionální kultuře. V červenci vláda schválila pomoc podnikatelům v kultuře, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají státní dotace. Program Covid kultura připravilo ministerstvo kultury s ministerstvem průmyslu, bylo v něm 900 milionů korun.

Lidé mohli žádat ve dvou výzvách, postupně se upravily parametry, aby na podporu dosáhlo více oborů. Lidé z oblasti audiovize, například producenti či kinaři, jej ale stále kritizovali jako pro ně nedosažitelný. Aktuálně se chystá třetí výzva programu Covid kultura, v té by audiovizuální průmysl již měl podporu získat. Vláda třetí výzvu schválila v prosinci, je na ni určena miliarda korun a spustit by se měla během ledna.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Lubomír Zaorálek kultura Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy