Zeman pověřil vyjednáváním o nové vládě Fialu, ten přijal

Prezident Miloš Zeman dnes pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. Lídr vznikající vládní koalice pověření přijal a bude dál jednat o definitivní podobě vlády, na níž se už domluvily koalice Spolu s Piráty a Starosty (PirSTAN).

Ještě před tímto oznámením Hradu se ústavní komise Senátu shodla na tom, že horní komora parlamentu by za současné situace neměla schvalovat převod pravomocí prezidenta, který je od voleb v nemocnici. Aktivace článku 66 ústavy by podle komise přicházela v úvahu až tehdy, pokud by se Zemanův zdravotní stav zhoršil a neumožnil mu plnit klíčové kompetence.

Fiala dostal od Zemana úkol jednat s ostatními sněmovními stranami o vládě přesně měsíc po volbách, kdy dvě dosud opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN veřejně oznámily ochotu vytvořit společný kabinet založený na většině 108 poslanců. Zároveň rozhodnutí hlavy státu přišlo den poté, co lídři pěti stran už podepsali koaliční smlouvu včetně programu i rozdělení ministerstev.

Pověření od prezidenta jednat o vládě je v Česku nepsanou tradicí, ústava počítá až se jmenováním nejdříve předsedy vlády a poté ministrů. "Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu," napsal dnes Zeman šéfovi ODS. Fiala na oznámení Hradu reagoval prohlášením, že toto oficiální pověření od prezidenta republiky přijal a bude dál jednat s koaličními partnery o definitivní podobě ministerského týmu.

Zeman se od říjnových sněmovních voleb léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Minulý týden v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 prohlásil, že ze své strany udělá vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda, se jmenováním Fialy předsedou vlády podle něj nebude problém. Mimo jiné kvůli tomu, že nynější premiér Andrej Babiš (ANO) jako lídr nejsilnější sněmovní strany o jmenování nestojí, protože s ním ostatní nechtějí jednat.

Převod pravomocí prezidenta začali zákonodárci řešit poté, co byl Zeman 10. října převezen do nemocnice. Hlavním podnětem bylo sdělení ÚVN o osm dní později, že Zeman ze zdravotních důvodů "není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti". Nejistá byla v té době i prognóza, kdy a zda vůbec se bude moci k práci znovu vrátit. Prezidentův stav se nicméně během října podle ÚVN díky komplexní léčbě zlepšil a počátkem listopadu byl převezen z oddělení intenzivní péče na standardní pokoj rehabilitačního oddělení.

Lékařské konzilium minulý pátek uvedlo, že prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a neumožňuje mu "věnovat se naplno pracovním povinnostem". Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) to znamená, že Zeman alespoň některé pravomoci hlavy státu zastávat může.

Zeman po skončení ustavující schůze Sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD. Fiala po sobotní videokonferenci s prezidentem řekl, že pak se Zemanem znovu spojí a prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu.

I když je jasné, jak si pětice stran rozdělí jednotlivá ministerstva a známá jsou i jména většiny budoucích ministrů, u některých resortů zůstávají otazníky. Nejisté je například, koho do vlády nominují lidovci, kteří mají podle koaliční smlouvy nárok na ministra práce a sociálních věcí, zemědělství a životního prostředí. Předseda strany Marián Jurečka, považovaný za adepta na ministra zemědělství, možná nakonec bude řídit ministerstvo práce a sociálních věcí. Jako o možném kandidátovi na ministra zemědělství se hovoří o lidovci Zdeňkovi Nekulovi, ministryní životního prostředí by se mohla stát senátorka Anna Hubáčková.

Výběr kandidátů na ministry podle Jurečky není uzavřen ani v dalších stranách pětikoalice. Lídři koalice se zatím ani nedohodli, kdy kandidáty zveřejní.

Přenesení prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny není podle senátní ústavní komise nutné v případě, kdy Zeman deklaroval, že hodlá jmenovat novou vládu na základě výsledků voleb. Platit to bude v případě, že bude schopen jmenovat předsedu vlády, ministry, generály, soudce či profesory, usnesla se komise téměř jednomyslně. Její doporučení vzal poté na vědomí i senátní organizační výbor.

Proti usnesení byl člen komise a bývalý místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN) s poukazem na to, že podle lékařů Zeman není schopen naplno se věnovat pracovním povinnostem a jeho pravomoci by měly být přeneseny. "To není úraz, co se mu stal, to je jeho nezodpovědnost," uvedl k charakteru Zemanova chronického jaterního onemocnění. Senátor Pavel Fischer (nezávislý) zase namítl, že ústava nerozlišuje významnost kompetencí hlavy státu.

Ve středu se na pokračování ustavující schůze Sněmovny sejdou poslanci. Volit by měli hlavně jejího předsedu a místopředsedy. Na předsednické místo jsou dva kandidáti, a to předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda vlády, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček nominovaný ANO.

Havlíčkova nominace do čela Sněmovny však budí právní pochybnosti - podle ústavy totiž poslanec, který je členem vlády, nesmí být členem vedení dolní komory. Zatímco volební komise se nakonec usnesla na tom, že nominace místopředsedy vlády a ministra je možná, podle legislativního odboru Sněmovy by Havlíček kvůli neslučitelnosti funkcí neměl být do volby ani připuštěn.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Miloš Zeman Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy