Zeman promluvil k národu. Vyzval k nošení roušek, lidé mají poslouchat odborníky

Prezident Miloš Zeman vyzval, aby lidé nosili roušky a naslouchali odborníkům. Každý tak podle něj může přispět k záchraně životů. Ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) požádal, aby policie pokutovala ty, kteří nenosí roušky na místech, kde je to povinné. Zeman to řekl v dnešním projevu, který natočila televize CNN Prima News a vysílaly i další televizní stanice.

Podpořil také protiepidemická opatření vlády. Myslí si, že vláda by mohla někdy lépe komunikovat. Zároveň vyslovil obdiv a poděkování zdravotníkům za jejich boj o lidské životy.

Zeman poukázal na nárůsty počtu nakažených, hospitalizovaných i mrtvých. Označil to za nesmírnou ztrátu pro českou společnost i pro rodiny těch, kdo zemřeli. Zopakoval svou oblíbenou větu, že "kdo zachránil jeden lidský život, zachránil celé lidstvo". "Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci, a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování," řekl.

Prezident poznamenal, že o životy může bojovat každý, a to nošením roušky, kterou označil za jedinou současnou zbraň proti novému koronaviru. Lidi vyzval, aby si tuto zbraň nenechali vyrazit z ruky. "Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky," řekl prezident. Poukázal tak na prohlášení některých známých osobností, které se v petici postavily proti opatřením přijatým vládou. Zástupci vlády je za to kritizovali.

Podle Zemana by lidé měli tyto názory ignorovat, protože nejsou odborné. "Věřte odborníkům, protože jedině ti nám mohou pomoci," řekl. Pevně věří, že "vítěz nad první vlnou koronaviru", ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) bude úspěšný i v boji s vlnou druhou. "Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována," dodal.

Zeman poznamenal, že když lidé z pohodlnosti roušku sundají, ohrozí tak své blízké i sami sebe. "Jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů," řekl. Skončil podle něj čas domluv. "Požádal jsem ministra vnitra Jana Hamáčka, aby Policie České republiky využila svého oprávnění a pokutovala nenošení roušek tam, kde jsou roušky povinné," uvedl. Podobně se podle něj zachovalo Bavorsko či Francie. Dodal, že stejné problémy jako Česká republika mají téměř všechny země světa.

"Milí přátelé, až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým," doplnil prezident.

Zeman naposledy televizní projev natočil u příležitosti velikonočních svátků, vyzval v něm k solidaritě a sounáležitosti. Projev přednesl i v polovině března, kdy v souvislosti s koronavirem řekl, že lidé nemají epidemii zlehčovat, ale ani propadat panice a strachu.

Tento týden televizní projev přednesl také Prymula. Apeloval v něm na lidi, aby mu pomohli epidemii koronaviru zvládnout. Varoval, že v příštích týdnech české nemocnice čeká výrazný nárůst hospitalizovaných i těžkých případů onemocnění.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Roušky a respirátory Roman Prymula (epidemiolog) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 51 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy