Zeman se kvůli čínskému dopisu Kuberovi setká s jeho nástupcem Vystrčilem

Prezident Miloš Zeman se kvůli takzvanému čínskému dopisu bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi setká s jeho nástupcem Milošem Vystrčilem (ODS). Záležitost kolem dokumentu považuje za "nafouknutou bublinu". Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v rozhovoru ČTK. Vystrčil k tomu řekl ČTK, že před schůzkou nebude na Zemanův postoj reagovat. Šéf Senátu již dříve označil dopis za výhrůžný a od Zemana požaduje od poloviny března vysvětlení vzniku dokumentu.

Schůzka obou politiků by se měla uskutečnit na počátku příštího týdne. Zeman ČTK řekl, že Vystrčil požádal o setkání a on mu rád vyhoví. "Nicméně tady není co vysvětlovat," dodal prezident.

Čínské velvyslanectví podle dřívějších informací Aktuálně.cz předalo v lednu Hradu dopis, kde hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční jeho plánovaná návštěva Tchaj-wanu. Podle informací Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář informaci Deníku N již dříve popřel. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti. Proti Kuberově cestě na Tchaj-wan se postavili kromě Zemana i další ústavní činitelé.

Zeman zastává názor, že pokud Čína proti Kuberově cestě protestovala, tak vysocí ústavní činitelé varováním zesnulého šéfa Senátu před touto návštěvou splnili svoji povinnost. "A čínský dopis v tom nehrál jakoukoli významnější roli," řekl. Cestu mu podle něj rozmlouvali ne na základě dopisu, ale na základě vlastního přesvědčení. "Kdyby tento dopis neexistoval, postupovali bychom naprosto stejně," dodal. Vystrčilovi se chce pokusit vysvětlit, že záležitost kolem čínského dokumentu je "nafouknutá bublina hodná bulvárních novinářů, ale nehodná politiků".

Předseda Senátu uvedl, že si počká na vyjádření prezidenta při schůzce, na níž ho chce seznámit se svými argumenty. "Bude lepší s tím hodnocením a s tím vyjádřením počkat až poté, co se setkáme," uvedl Vystrčil. "Třeba oba nemáme všechny informace nebo interpretace některých těch věcí není přesná," dodal.

Zeman neplánuje řešit kritiku sněmovního zahraničního výboru, kterému vadí, jak s ním v záležitosti dopisu komunikuje Mynář. Dopis byl podle Zemana zveřejněn a všichni věděli, že je Čína ostře proti návštěvám vysokých představitelů na Tchaj-wanu. "Tady není co řešit a ti, co nafukují tyto bubliny, v podstatě melou prázdnou slámu," poznamenal.

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, se kterým si nedávno Zeman telefonoval, záležitost kolem dopisu neřešil. "Já myslím, že pan prezident o tom dopisu pravděpodobně vůbec neví. On mě citoval čínské přísloví orel mouchy nelapá. Mimochodem, toto přísloví existuje i v češtině," řekl Zeman.

Pražský hrad již dříve uvedl, že oba prezidenti spolu mluvili například o pandemii nového koronaviru. Dnes dodal, že dalším tématem byla ekonomická spolupráce. "Málokdo ví, že v minulém roce měřeno paritou kupní síly se Čína stala největší ekonomikou světa, těsně předstihla Spojené státy," řekl prezident. Zeman, kterého oponenti za zaměření na Čínu kritizují, poukázal na časté čínské cesty například německé kancléřky Angely Merkelové. "Myslím si, že taková ta antičínská hysterie, kterou tady rozdmýchávají například neúspěšní komunální politici, je naprosto zbytečná. Že je potřeba, abychom měli rovnoprávné ekonomické vztahy, které budou výhodné pro obě země," dodal.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS) Čína Velvyslanectví Číny Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy