Zeman se na Hradě setkal s novým slovenským premiérem Matovičem

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s novým slovenským premiérem Igorem Matovičem. Poblahopřál mu k vítězství v parlamentních volbách a sestavení kabinetu, vyzdvihl také, že na Slovensku výrazněji neuspěly extremistické subjekty. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman a Matovič dále vyjádřili přání, aby nadstandardní vztahy obou zemí pokračovaly. Zdůraznili také význam uskupení visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Zeman také Slovensku poblahopřál ke zvládnutí pandemie koronaviru a ocenil otevření česko-slovenské hranice. Matovič dnes před schůzkou s premiérem Andrejem Babišem (ANO) uvedl, že se od čtvrtka plně obnoví volný pohyb lidí mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru.

Jednání na Pražském hradě se zúčastnili též slovenský ministr vnitra Roman Mikulec a ministr zahraničí a evropských záležitostí Ivan Korčok.

Matovič se ujal funkce v březnu, dosud ale zahraniční cesty odkládal, podobně jako většina evropských lídrů, kvůli koronaviru. Návštěva Prahy je jeho první oficiální zahraniční cestou. Před polednem se setkal s českým protějškem Andrejem Babišem (ANO). Kromě toho, že oznámili obnovení volného pohybu osob mezi zeměmi, jednali premiéři též o evropském fondu obnovy po epidemii koronaviru. V4 by se podle nich měla dohodnout na společném postoji k němu. Česko a Maďarsko zatím návrh kritizují, Slovensko a Polsko jsou k němu vstřícné.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Igor Matovič (OLaNO)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 39 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy