Zeman se ohradil proti spekulacím o úřednické vládě, Babišovi předal materiál o šéfovi BIS

Prezident Miloš Zeman označil možnost úřednické vlády v čele s ředitelem ČEZ Danielem Benešem za absolutní lež. "O ničem takovém rozhodovat nebudu," řekl v rozhovoru s Parlamentními listy.

Server Seznam Zprávy minulý týden na základě svého zdroje blízkého hradní kanceláři uvedl, že prezident Zeman pracuje na tom, že by premiér Andrej Babiš předčasně skončil a místo ministrů ANO a ČSSD se ujal řízení země úřednický kabinet. Možný konec Babišovy vlády by podle serveru mohl přijít už v lednu 2021.

Potíže kabinetu mohou reálně odstartovat už v prosinci komunisté, pokud v závěrečném hlasování nepodpoří státní rozpočet, uvedl server.

"Jsem tady já, kdo by měl rozhodnout o úřednické vládě, a já o ničem takovém rozhodovat nebudu. Počkám do voleb a vítěze voleb jmenuji premiérem," řekl Zeman.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje KSČM. Sněmovní volby budou na podzim příštího roku.

Zeman předal Babišovi materiál týkající se šéfa BIS Koudelky

Materiál má podle Zemana dvě fáze, stručnou a podrobnější. Jejich společným jmenovatelem je tvrzení, že Michal Koudelka není dobrý manažer. "Argumenty, které na podporu tohoto tvrzení byly uvedeny, jsem předal panu premiérovi. Mohu říci, že je vypracoval člověk, který v BIS dlouhodobě a ve vysoké funkci pracoval," řekl Zeman. Souhlasně pak odpověděl na dotaz, zda materiál zpracoval bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom.

Podle dřívějších informací Respektu začal Rom v Kanceláři prezidenta republiky pracovat 1. srpna. Ve vedoucích funkcích BIS Rom pracoval 27 let a před pěti lety patřil mezi kandidáty na šéfa služby.

Zeman v rozhovoru nepřímo odmítl, že by šlo o "kompro materiál". Je to podle něj pojem z myšlenkového světa, který nesdílí. Každý kritický materiál by pak mohl nést takové označení.

Koudelkovi za rok v létě končí pětiletý mandát. Vláda ho může prodloužit, nebo vybrat někoho jiného. Prezident může pouze vyjádřit doporučení. "Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS," uvedl Zeman.

Babiš má na Koudelku dlouhodobě jiný názor než Zeman. "Nemám důvod ho měnit. Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme," řekl Babiš před měsícem. Koudelkovo povýšení na generála vláda navrhla pětkrát, Zeman to vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval.

Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa, který požádal o uvolnění z funkce a později stanul v čele Národního bezpečnostního úřadu.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš prezident čr Vláda ČR BIS Michal Koudelka (BIS)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy