Zeman: Starostu Prahy 6 Koláře jsem odepsal jako neschopného

Starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) prezident Miloš Zeman už před dvěma lety odepsal jako neschopného starostu. Za kompenzaci jeho neschopnosti považuje "směšná a ubohá" gesta jako odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády. Řekl to dnes v rozhovoru v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Radnice šesté městské části nechala na začátku měsíce převézt sochu ruského maršála Koněva ze svého území. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov to označil za pobuřující a cynické. Počínání dejvické radnice považuje za porušení bilaterální smlouvy, uvedl.

Zeman prohlásil tento čin za ubohý. "Asi před dvěma lety jsem psal dopis panu starostovi Kolářovi z Prahy 6, protože na území prahy 6 v cestě na letiště jsou dvě nádherné veliké a naprosto zchátralé vily. A nu, pan starosta mně odpověděl, že s tím nemůže nic dělat, tak jsem ho odepsal jako neschopného starostu. (...) Kompenzace své neschopnosti je možná těmito směšnými a ubohými gesty," řekl dnes Zeman.

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, zůstane nyní v depozitáři. Později by měla být součástí Muzea paměti 20. století, jehož vznik chystá hlavní město. V Praze 6 byla socha častým terčem vandalů. Loni zastupitelé šesté městské části rozhodli o jejím odstranění a nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Zeman potvrdil Putinovi účast na odložených oslavách konce války

Putin tento týden rozhodl o odkladu oslav výročí konce války. Rizika spojená s epidemií koronaviru jsou podle něj příliš vysoká. Oslavy se podle Putina uskuteční v náhradním termínu v letošním roce. V ruských médiích se objevily spekulace, že přehlídka by se mohla konat 24. června, tedy v den, kdy v roce 1945 maršál Georgij Žukov vedl přehlídku na počest vítězství na Rudém náměstí v Moskvě, anebo 3. září, kdy Rusko slaví konec druhé světové války, anebo 7. listopadu jako připomínka historické přehlídky 7. listopadu 1941, kdy vojáci z přehlídky rovnou pochodovali do boje proti Němcům, blížícím se k Moskvě.

"Já jsem přijal pozvání pana prezidenta Putina a předpokládám, že tato slavnost se místo 9. května uskuteční v září. Dává to i logiku, protože v září skončila druhá světová válka, 9. května skončila pouze válka v Evropě," řekl dnes Zeman.

Kreml pozval k účasti na květnových oslavách hlavy 17 států světa včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zatímco Trump avizoval, že nepřijede, Zeman, stejně jako Macron, účast potvrdil.

Český prezident dnes také řekl, že chce osobně poděkovat Si Ťin-Pchingovi za pomoc Číny v boji s pandemií koronaviru. Chtěl by tak učinit na summitu Číny se 17 zeměmi střední a východní Evropy, který se původně měl konat v dubnu, kvůli koronaviru ale byl odložen a zatím pro něj nebyl stanoven náhradní termín.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ondřej Kolář (TOP 09) maršál Koněv Osvobození prezident čr Vladimír Putin Rusko Praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy