Zeman: Starostu Prahy 6 Koláře jsem odepsal jako neschopného

Starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) prezident Miloš Zeman už před dvěma lety odepsal jako neschopného starostu. Za kompenzaci jeho neschopnosti považuje "směšná a ubohá" gesta jako odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády. Řekl to dnes v rozhovoru v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Radnice šesté městské části nechala na začátku měsíce převézt sochu ruského maršála Koněva ze svého území. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov to označil za pobuřující a cynické. Počínání dejvické radnice považuje za porušení bilaterální smlouvy, uvedl.

Zeman prohlásil tento čin za ubohý. "Asi před dvěma lety jsem psal dopis panu starostovi Kolářovi z Prahy 6, protože na území prahy 6 v cestě na letiště jsou dvě nádherné veliké a naprosto zchátralé vily. A nu, pan starosta mně odpověděl, že s tím nemůže nic dělat, tak jsem ho odepsal jako neschopného starostu. (...) Kompenzace své neschopnosti je možná těmito směšnými a ubohými gesty," řekl dnes Zeman.

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, zůstane nyní v depozitáři. Později by měla být součástí Muzea paměti 20. století, jehož vznik chystá hlavní město. V Praze 6 byla socha častým terčem vandalů. Loni zastupitelé šesté městské části rozhodli o jejím odstranění a nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Zeman potvrdil Putinovi účast na odložených oslavách konce války

Putin tento týden rozhodl o odkladu oslav výročí konce války. Rizika spojená s epidemií koronaviru jsou podle něj příliš vysoká. Oslavy se podle Putina uskuteční v náhradním termínu v letošním roce. V ruských médiích se objevily spekulace, že přehlídka by se mohla konat 24. června, tedy v den, kdy v roce 1945 maršál Georgij Žukov vedl přehlídku na počest vítězství na Rudém náměstí v Moskvě, anebo 3. září, kdy Rusko slaví konec druhé světové války, anebo 7. listopadu jako připomínka historické přehlídky 7. listopadu 1941, kdy vojáci z přehlídky rovnou pochodovali do boje proti Němcům, blížícím se k Moskvě.

"Já jsem přijal pozvání pana prezidenta Putina a předpokládám, že tato slavnost se místo 9. května uskuteční v září. Dává to i logiku, protože v září skončila druhá světová válka, 9. května skončila pouze válka v Evropě," řekl dnes Zeman.

Kreml pozval k účasti na květnových oslavách hlavy 17 států světa včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zatímco Trump avizoval, že nepřijede, Zeman, stejně jako Macron, účast potvrdil.

Český prezident dnes také řekl, že chce osobně poděkovat Si Ťin-Pchingovi za pomoc Číny v boji s pandemií koronaviru. Chtěl by tak učinit na summitu Číny se 17 zeměmi střední a východní Evropy, který se původně měl konat v dubnu, kvůli koronaviru ale byl odložen a zatím pro něj nebyl stanoven náhradní termín.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Ondřej Kolář (TOP 09) maršál Koněv Osvobození prezident čr Vladimír Putin Rusko Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy