Zeman tragické smrti lituje, Babiš kondoluje. Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i příspěvek společnosti

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti, a společenskou odpovědností. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman.

"Prezident republiky si velice vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragické smrti," uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Podle vyjádření exprezidenta Václava Klause v osobě Kellnera odešel nejvýraznější symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989.

"Jeho životní příběh byl příkladem využité šance, kterou schopným mladým lidem nabídla ekonomická transformace a privatizace na počátku 90. let," uvedl Klaus v prohlášení, které zaslala jeho kancelář ČTK. Svůj počáteční privatizační úspěch dokázal podle Klause Kellner rozvinout do rozměru, který daleko přesáhl hranice země.

"Vybudoval silnou finanční skupinu investující do mnoha oborů a zaměstnávající stovky tisíc lidí v řadě zemí světa. Jeho výjimečné postavení mezi podnikateli nejen v mnoha zemích světa, ale v celém našem regionu, bylo výsledkem jeho tvrdé práce a mimořádného podnikatelského talentu," uvedl exprezident. Kellner byl podle něj příkladem, i pokud jde o společenskou odpovědnost a podporu společensky prospěšných aktivit. "Neskrýval své politické názory a vyjadřoval své obavy o směřování naší společnosti," uvedl s poděkováním za podporu, kterou zesnulý miliardář věnoval vzniku a činnosti exprezidentovu Institutu Václava Klause.

"Petr Kellner patřil k těm, o nichž můžeme říci, že se zasloužili o naši zemi. Přejeme skupině PPF a jeho spolupracovníkům, aby dokázali jeho zcela mimořádné dílo úspěšně dále rozvíjet. Pozůstalým pak náleží naše upřímná soustrast," dodal Klaus.

"Před rokem byl jedním z prvních podnikatelů, který pomáhal Česku v těžké situaci na začátku pandemie. Čest jeho památce, upřímnou soustrast všem jeho blízkým," připomenul Hamáček loňskou pomoc skupiny PPF při nákupu ochranných pomůcek proti koronaviru. Později Hamáček doplnil, že Kellner takovou pomoc pokládal za svou povinnost.

Ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch na sociálních sítích zmínil Kellnerovy investice do biomedicíny."Byl mimo jiné jedním z prvních investorů do biomedicíny a biotechnologií v Česku. Založil společnost Sotio, stimuloval zájem řady dalších investorů o výsledky akademického výzkumu, čímž se zasloužil o rozvoj tohoto perspektivního odvětví," uvedl.

"Neuvěřitelná tragédie. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé rodině Petra Kellnera," uvedl na twitteru Babiš. Předseda občanských demokratů Petr Fiala uvedl, že Kellner byl mimořádně úspěšný podnikatel, který svým působením a svými aktivitami vždy zůstával spojen s Českou republikou. Podle Vystrčila zesnulý miliardář "inspiroval a bude inspirovat a jako většina opravdu úspěšných vzbuzoval obdiv i pochybnosti".

Další občanský demokrat Jan Skopeček poznamenal, že nelze budovat kapitalismus bez úspěšných podnikatelských osobností. "Petr Kellner obstál v globálním měřítku. Podobné osobnosti potřebuje naše země jako sůl. Jeho odchod je tak ztrátou pro celou zemi. Snad bude jeho odkaz a úspěch inspirovat další," uvedl na sociálních sítích.

Související

Více souvisejících

Petr Kellner Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 14 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy