Zeman už je fit? Z nemocnice odjel do Lán, kryli ho bodyguardi

Prezident Miloš Zeman dnes po čtyřech dnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích. Novinářům, kteří na něj na místě čekali, zamával. Doprovázela ho dcera Kateřina. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že prezident odpoledne zamíří do Lán a ve středu pak promluví ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu.

Podle ÚVN byl dnes Zeman v dobré kondici, v nemocnici nepodstoupil žádný zákrok. Hrad již dříve sdělil, že prezident absolvoval takzvaný rekondiční pobyt.

"Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa," uvedla na webu mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Ovčáček prezidentův pobyt v nemocnici zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být Zeman "absolutně fit".

Televize Prima a Nova uvedly, že při Zemanově dnešním odjezdu z nemocnice bránili přítomným kameramanům v práci zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury. Podle zpravodaje ČTK šlo zhruba o čtyři muže, kteří byli po celou dobu novinářům nablízku. V momentě, kdy Zeman vycházel z nemocnice, jim pak komplikovali natáčení a focení zvednutými čepicemi a polystyrenovými deskami. V areálu nemocnice jsou nápisy, které upozorňují na zákaz fotografování.

Prezident do nemocnice nastoupil ve čtvrtek. V televizi Barrandov řekl, že tak vyhověl přání svého ošetřujícího lékaře, ředitele nemocnice Miroslava Zavorala. "Není to nic vážného, je to záminka pro odpočinek," řekl Zeman. Ovčáček v týdnu uvedl, že prezidenta čekají rehabilitace a infuze, které mu při zářijové návštěvě nemocnice pomohly.

1/2 Teď asi překvapím. Chci poděkovat valné většině novinářů, protože nepodlehli lživým našeptávačům šířícím v těchto dnech vymyšlené historky o zdravotním stavu pana prezidenta. Dnes odpoledne pan prezident odjíždí do Lán, ve středu vystoupí ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 20, 2019

Zemanova zdravotní dokumentace byla přísně střežena. Není kvůli tomu vedena elektronicky, ale pouze papírově. Vedení nemocnice navíc kontroluje i lékaře, kteří se ke složce dostanou.

Prezident Miloš Zeman v nemocnici pobýval na interním oddělení, k dispozici měl polovinu patra. Žádní jiní pacienti ale údajně kvůli tomu nemuseli být přemístěni. Zemana mohli navštěvovat pouze lékaři a rodina. Blesk.cz také uvedl, že Zeman měl pro sebe k dispozici kuřárnu, ostatní pacienti museli proto chodit kouřit až na patologii.

Zeman byl ve střešovické nemocnici už 24. září, u lékařů strávil několik hodin. Ovčáček tehdy návštěvu označil za pravidelnou lékařskou prohlídku. Zavoral, který vede právě interní kliniku, serveru SeznamZprávy po vyšetření řekl, že lékaři nenašli žádný zdravotní problém s výjimkou mírné známky dehydratace a "určité únavy". Zeman později řekl, že kvůli dehydrataci dostane několik infuzí, které mu dodají minerály.

Podle Pražského hradu prezident špatně chodí kvůli diabetické polyfunkční neuropatii. Na veřejnosti někdy působí unaveně. Problémy má také s nízkým tlakem a hůř slyší. Kvůli svému zdraví omezil kouření.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Ústřední vojenská nemocnice Praha Praha Poslanecká sněmovna Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 16 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy