Zeman zahájil charitativní ples, dorazili ministři v čele s Babišem

Představitelé vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO), zástupci byznysu i členové diplomatického sboru se dnes večer sešli na pátém charitativním plese prezidenta Miloše Zemana a jeho ženy Ivany ve Španělském sále Pražského hradu.

Akce loni vynesla 2,36 milionu korun, které prezidentský pár rozdělil potřebným dětem a seniorům. Letos organizátoři vyjádřili přání, aby se podařilo tuto částku překonat. Na účastníky plesu čekala kromě společenské zábavy i tombola, v níž mohli vyhrát mimo jiné divočáka nebo dres hokejisty Jaromíra Jágra.

Na Hrad dorazili kromě Babiše také ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministryně spravedlnosti Marie Benešová nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO). Koaličního partnera z ČSSD zastupovali ministryně práce Jana Maláčová a její manžel, náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Mezi účastníky plesu byl i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek nebo člen představenstva CITIC Europe Holdings a šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Zeman zahájil ples krátkým proslovem, ve kterém uvedl, že bohužel nemohl přivítat všechny zájemce o ples, protože někteří se přihlásili pozdě a kapacita Španělského sálu už nestačila. Uvedl rovněž, že se výtěžek rozdělí mezi jeho nadační fond a nadační fond první dámy. "Výtěžek nebude spotřebován na administrativní náklady, jako u některých nejmenovaných neziskovek, ale půjde na projev soucitu s těmi, kdo se ještě nebo už nemohou bránit - na projev soucitu s dětmi a seniory," řekl.

Zeman také uvedl, že na plese zazní i písně Karla Gotta, který loni zemřel ve věku 80 let. Prezident avizoval, že hodlá 28. října Gottovi posmrtně udělit Řád Bílého lva I. třídy.

O předtančení plesu se postarali tanečníci z Divadla Broadway. Úvodní tanec poté patřil prezidentskému páru, který tančil na melodii písně Valčík na rozloučenou. Poté nechala Zemanova dcera Kateřina rodičům zahrát píseň francouzské šansoniérky Edith Piaf Non, je ne regrette rien (Ničeho nelituji) jako symbolický dar k letošnímu 27. výročí jejich svatby. Později Zeman požádal o tanec premiérovu manželku Moniku, jež ho loni odmítla kvůli dlouhým splývavým šatům, které jí neumožňovaly tančit.

Z hudebníků na plese vystoupili Václav Neckář, Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Bohuš Matuš či Marian Vojtko. V tombole bylo možné kromě divočáka a Jágrova dresu vyhrát i večeři s prezidentským párem, wellness pobyty nebo hodinky.

Prezidentský pár pořádá reprezentační plesy od roku 2015. V roce 2018, kdy Zeman obhajoval ve volbách svou funkci, se akce nekonala.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy