Zeman zákon nevetoval, jen na sebe strhl pozornost. Kauzu mám za absurdní, říká Benda

Předseda sněmovního Ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) je přesvědčený, že prezident Miloš Zeman v žádném případě nevetoval takzvaný daňový balíček, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy. Hlava státu zákon nepodepsala s tím, že jej vrací k dalšímu opatření, a to vyvolalo podezření o jeho vetu. „Podle mého názoru je vše v pořádku, zákon bude vyhlášen. Pan prezident kolem sebe strhl pozornost, a to se mu líbí. Jeho záměr se mu povedl,“ říká pro EuroZprávy.cz Marek Benda.

Na sklonku roku vyvolal prezident Miloš Zeman při a nejistotu mezi parlamentními politiky. Krok nejvyššího ústavního činitele, který nepodepsal takzvaný daňový balíček, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy, a vzkázal, že jej vrací k dalšímu opatření. Doslova předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi napsal: „Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření.“

Právě zmíněná formulace například podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) svědčí o tom, že hlava státu zákon vetovala. Stejného názoru i šéf Pirátů Ivan Bartoš, podle něhož znovu nastala šance, aby se nezodpovědný balíček s rukopisem ANO a ODS dostal ze stolu, jak uvedl pro server Info.cz.

Předseda sněmovního Ústavně právního výboru Marek Benda má v celé věci naprosto jasno a o ničem nepochybuje. „Když nám včera Poslanecká sněmovna rozesílala, co prezident napsal, tak jsem ani na moment nezapochyboval, že zákon bude pozítří vyhlášený. Od počátku tuto kauzu pokládám za absurdní. Jedná se o pouhé právnické cvičení nebo jak to nazvat.“

Poslanec ODS se proto vymezuje proti názoru Ivana Bartoše, který je přesvědčený, že Zeman návrh zákona vetoval, a tak se Sněmovna bude muset sejít k novému hlasování. „Schůze na uvedené téma nebude svolána a ani nevím, že by se nějaká chystala. Už se ani svolat nedá a popravdě nevím, co by vlastně řešila,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz.

Prezidentovo veto mimo jiné odmítá i předseda dolní komory Radek Vondráček či Zemanův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, který na Twitter napsal: „Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován.“ Ústava totiž v článku 50 říká: Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen.

Žvanivost je strašlivý mor současnosti. Jako historka o “vetování” daňového balíčku.Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován!

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) December 29, 2020

Benda se žádnými emocemi nenechává pohltit a zachovává si nadhled. „Veškerý humbuk, který se kolem celé věci rozpoutal, mně přijde jako dětinské hraní.“ Člen sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) se snaží celý spor přiblížit laikům. „Prezident napsal dopis, že nechce svůj podpis pod uvedený zákon připojovat, neboť má k němu nějaké výhrady, ale současně jeho postoj neznamená, že by ho vetoval,“ míní.

Podle bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS se nic nemění. „Vše, co se kolem daňového balíčku ze strany prezidenta Zemana děje, mně přijde legrační. Jako by chtěl už přispět k silvestrovskému veselí. Pan prezident kolem sebe strhl pozornost, a to se mu líbí. Jeho záměr se mu povedl,“ soudí Marek Benda.

Související

Marek Benda

Sněmovní výbor odložil projednání změn ve vysílání vojáků do zahraničí

Sněmovní ústavně-právní výbor odložil projednání navrhované širší pravomoci vlády k rozhodování o vyslání českých vojáků do zahraničí, například k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení. Koalice potřebuje ke schválení změny ústavy podporu aspoň části opozice, kterou zatím nemá. Výbor proto vládní předlohu z programu dnešní schůze na návrh Marka Bendy (ODS) vyřadil, vyčká na závěry debaty ve sněmovní ústavní komisi.

Více souvisejících

Marek Benda Miloš Zeman Daně zákony Jiří Ovčáček Radek Vondráček (ANO) Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 10 minutami

před 38 minutami

před 59 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy