Zeman zřejmě pojede do Číny, koronaviru navzdory

Prezident Miloš Zeman nepřímo potvrdil, že se zúčastní dubnového summitu v Číně. Počítá, že následnou dvoutýdenní karanténu stráví na zámku v Lánech. Řekl to dnes televizi Nova. Summit Číny se 17 středo- a východoevropskými zeměmi se má konat v polovině dubna v Pekingu.

Zeman na začátku roku účast na summitu odmítl kvůli nedostatečným čínským investicím v České republice. Později Pražský hrad cestu připustil za podmínky, že se investice podaří dokončit. Účast Zemana na summitu potvrdil v posledních dnech ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) i premiér Andrej Babiš (ANO). Pražský hrad dosud Zemanovu účast nepotvrdil, prezident tak ale dnes nepřímo učinil.

Řekl, že v Pekingu, kde je podle něj situace ohledně koronaviru klidná, se chce chránit stejně jako ostatní hlavy států. Dodal, že když mu to hygienici dovolí, následnou dvoutýdenní karanténu by trávil na zámku v Lánech.

Cestu Zemana do Pekingu měla před dvěma týdny v Pekingu potvrdit delegace tvořená kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem, jeho poradcem Martinem Nejedlým a členem představenstva CITIC Europe Holdings a šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem. Po návratu z Číny do Česka měli zůstat dva týdny v karanténě, Nejedlý ale podle serveru Aktuálně.cz karanténu porušil a poobědval v restauraci. Nejedlý to odmítl. "Vynadám mu, jakmile ho uvidím," řekl dnes Zeman.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Čína

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy