Zemanovi utírají pusu a vodí ho za ručičku. Je to nedůstojné, zlobí se Petr Pavel. A Ovčáček už reaguje

Bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel prozradil, že by za určitých okolností uvažoval o kandidatuře na prezidenta. V rozhovoru pro Deník N ale generál také promluvil o tom, jak se k prezidentovi Miloši Zemanovi chovají lidé v jeho okolí. Jeho slova vyvolala pořádný rozruch a rozhořčenou reakci hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

O generálovi Pavlovi se dlouhodobě mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta. On sám před minulou volbou kandidaturu vyloučil kvůli svým pracovním závazkům, teď ale hovoří jinak. „Pokud by u ostatních kandidátů na prezidenta reálně hrozilo, že by s jejich pomocí Česko mělo směřovat blíže k Rusku a Číně nebo by hrozila jeho proměna do podoby současného Maďarska, začal bych přemýšlet nad tím, co bych mohl a měl udělat,“ uvedl bývalý předseda vojenského výboru NATO.

Kromě toho se ale otřel i o lidi, kteří se pohybují kolem prezidenta Miloše Zemana. „Lidé, kteří jsou dnes kolem prezidenta Zemana, doslova i v přeneseném slova smyslu prezidenta vodí. A přitom si dělají svůj byznys. Jako Vratislav Mynář. Martin Nejedlý je ruská spojka, která si jezdí každou chvíli pro instrukce. Jiří Ovčáček překračuje svou roli mluvčího,“ kritizuje hradní sestavu Petr Pavel.

Ani stav prezidenta podle něj není právě nejlepší. Aby svá slova doložil, podělil se o jednu konkrétní historiku. „Jednou jsem byl s prezidentem v Afghánistánu. Čekali jsme společně v jedné místnosti. Najednou mluvčí Ovčáček a další z jeho týmu začali prezidentovi tykat a různě – dost nedůstojně – ho opečovávat. Před vojáky. Okamžitě jsem své lidi požádal, aby počkali na chodbě. Ať si tohle dělají v soukromí,“ uvedl generál.

Podle něj je takové chování nepřijatelné. „Musejí si přece vůči prezidentovi zachovat úctu za každých okolností. A ne mu utírat pusu a říkat mu Miloši,“ zlobí se. Lituje prý i prezidentovy bodyguardy. „Ochránce hlavy státu je náročná profese. Dnes jsou degradováni na ošetřovatelky s pistolí za pasem. To musí pro ty kluky být hrozně ponižující,“ posteskl si.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si ale tento výpad nenechal jen tak líbitia obratem Pavla kritizoval.. „Místo, aby ocenil, že český prezident navštívil české vojáky v Afghánistánu, celou dobu je navzdory kritikům podporuje a chová k nim hlubokou úctu, vyjadřuje se Petr Pavel jako pavlačová drbna,“ uvedl na sociálních sítích.

Související

Více souvisejících

Petr Pavel Miloš Zeman Pražský Hrad Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy